Kaivosradan suunnittelu alkoi

Kolarin-Pajalan kaivosradan suunnittelu on aloitettu. Suomen puolella on valmis rata Kolarista Äkäsjokisuulle Ruotsin rajalle, mutta se pitää vahvistaa ja peruskorjata. Radan suunnitteluun liittyvä tiedotustilaisuus on Kolarin valtuustosalissa tiistaina kello 17.

Pajalan kunta

Kolari-Äkäsjoki -rataosuus on ollut pois käytöstä yli 10 vuotta.

Ratahallintokeskuksen ylitarkastaja Siru Koski sanoo, että esittely- ja keskustelutilaisuudessa kerrotaan Pajalan kaivosalueen ratayhteydestä ja Suomen puoleisen rataosan Kolari-Äkäsjokisuu -radan peruskorjauksen suunnittelusta.

Kaivosrata rakennettaisiin Ruotsin Pajalan Kaunisvaarasta Kolarin pohjoispuolelle Äkäsjokisuulle, jossa rautatie liitettäisiin nykyiseen rautatiehen.

Rata Kolarista Kemin Ajoksen satamaan on myös vahvistettava ja peruskorjattava. Sen suunnittelu aloitetaan myöhemmin tänä keväänä. Tavoitteena on avata Pajalan kaivokset ja aloittaa malmikuljetukset Pajalasta Kolarin kautta Ajoksen satamaan vuonna 2013.

Suomessa suunnitellaan lisäksi Soklin kaivosrataa Savukoskella.

Ruotsin ratahallintokeskuksen Banverketin aluejohtaja Annika Lindström pitää aikataulua erittäin tiukkana. Hänen arvionsa mukaan hanke on kuitenkin mahdollista toteuttaa näin nopeasti.

Lähteet: YLE Lappi