Matalaenergiatalossa lämmitys todella halpaa

Heinolaan viime vuonna valmistunut matalaenergiakerrostalo on osoittautunut onnistuneeksi. Talossa ei ole lainkaan perinteistä lämmitysjärjestelmää, vaan talo lämpiää ilmanvaihdon avulla. Lämpöä kerätään talteen talon asukkaista ja sähkölaitteista. Rakennuksen on laskettu säästävän 70 prosenttia lämmityskustannuksia.

tiede
Joissakin matalaenergiataloissa asukkaat voivat säädellä itse ilmanvaihtoa ja lämmitystä.YLE / Juha-Pekka Huotari

Viime vuoden toukokuussa käyttöönotettu Heinolan matalaenergiakerrostalo on pysynyt tavoitteessaan säästää lämmityskustannuksia 70 prosenttia. Lopullinen yhteenveto tosin valmistuu huhtikuun lopulla, kun asumista on kestänyt vuoden ajan ja lopulliset kulutuslukemat ovat selvillä.

Tämän ensimmäisen ilman perinteistä lämmitysjärjestelmää olevan kerrostalon on rakentanut omalla konseptillaan Rakennusliike Reponen Oy. Muitakin kohteita on jo tekeillä ja suunnitteilla.

- Lämpö otetaan talteen elämisestä, ruuanlaitosta, tietokoneista, televisioista. Puhdistetaan ja kierrätetään sitten takaisin, talousjohtaja Jukka Kinnunen kertoo.

Energiatiiviimmän rakennuksen korkeampaa rakennushintaa on tasapainottanut se, että kallis patteriverkosto on voitu jättää rakennuksesta kokonaan pois. Kokonaiskustannukset ovatkin kohonneet vain hieman perinteistä rakennustapaa korkeammiksi.

Rakennusliike Reponen selvittelee parhaillaan VTT:n kanssa vielä sitä, miten veden lämmittämiseen käytettävää energialaskua voitaisiin pienentää.

Lähteet: YLE Lahti / Markku Lähdetluoma