Isot pokat on pop

Aurinkolasit ovat nyt ajankohtaiset. Hyvät lasit suojaavat paitsi häikäistymiseltä myös haitalliselta säteilyltä. Aurinkolasien vahvin trendi on nyt isot linssit 80-luvun tyyliin: pokat ovat suurehkot mutta muodoltaan keveät. Kirkkaaseen kevätaurinkoon hyviä linssivärejä ovat tummanharmaat ja vihreät.

Kotimaa
Marja on panostanut lasien istuvuuteen.YLE / Tiina Haapala

Oululaisella Marjalla on aurinkolasit voimakkuuksilla. Lasit hän valitsi käytettävyyden mukaan.

- Nämä istuvat parhaiten ja niissä on UV-suoja. Nyt jos hankkisin vielä uudet lasit, ostaisin mallin, jossa aurinkolasiosan saa irrotettua ja tarvittaessa sujautettua silmälasien päälle.

Aurinkolasien vahvin trendi on nyt isot linssit 80-luvun tyyliin: pokat ovat suurehkot mutta muodoltaan keveät.

- Kookkaampia laseja on mennyt paljon meilläkin. Lasien ajattomuus on myös monille tärkeä ostokriteeri. Halutaan ostaa lasit, joita voi käyttää pitempään, optikko Airi Turpeinen Silmäasemasta kertoo.

Turpeisen mukaan isoa linssikokoa suosiva trendi on hyvä asia, koska suuret lasit suojaavat silmää tehokkaasti. Suojaavuuden kannalta myös hyvä istuvuus on tärkeää, jotta auringonvalo sekä siitä tuleva UV-säteily saadaan torjuttua.

- Linssin väritykselläkin on väliä. Ruskeat ja kellanväriset linssit sopivat hyvin sinertävään valoon, kuten iltahämärään. Kirkkaaseen kevätaurinkoon hyviä linssivärejä ovat tummanharmaat ja vihreät, Turpeinen kertoo.

Hyvät lasit, terveet silmät

Mikäli auringon UV-säteilyltä ei suojaudu, saattavat silmiä vaania sairaudet, kuten harmaakaihi.

- Kaikissa optikoilta ostetuissa laseissa on sataprosenttinen UV-suoja. Muualta ostetut halvemmatkin lasit voivat sisältää UV-suojan, mutta optiikaltaan tällaiset lasit ovat huonompia. Laseihin kannattaisikin satsata, jotta ne eivät huonontaisi näön tarkkuutta, sanoo Turpeinen.

- Myös lasten silmät kannattaa muistaa suojata, etenkin hyvään istuvuuteen on hyvä kiinnittää erityishuomiota. Lapsille löytyy nykyään enemmän malleja kuin ennen, Turpeinen muistuttaa.

Lähteet: YLE Oulu / Tiina Haapala