1. yle.fi
  2. Uutiset

Nopeus ja helppous altistavat ongelmapelaajan

Pelinhimosta kärsivien auttavaan puhelimeen Peluurin tulee jatkuvasti enemmän puheluita. Eniten ongelmia aiheuttavat raha-automaatit, mutta nettipeliongelmaisten määrä kasvaa jatkuvasti.

peliriippuvuus
Moni peliriippuvainen koukuttuu etenkin netissä pelattaviin uhkapeleihin.
YLE / Kirsi Karppinen

Ensi kuun alusta lähtien Veikkaus ja RAY voivat järjestää Suomessakin kasinotyylisiä nettipelejä. Nettipelien tekniikkaa hiotaan parhaillaan ja esimerkiksi maailmalla erittäin suosittu nettipokeri alkanee Suomessa RAY:n toimesta kesän lopulla.

- Netissä lisääntyvä tarjonta lisää riskiä ongelmapelaajille. Syynä on nettipelaamisen helppous, nyt esimerkiksi kännykällä voi pelata rahapelejä miltei missä ja koska tahansa, toteaa Peluuri-puhelinpalvelun kehittämispäällikkö Mari Pajula.

Pelimuoto ei ole siis merkityksetön asia, kun pohditaan sen aiheuttamia ongelmia.

- Suomen suosituin rahapeli lotto ei tietääkseni ole juurikaan aiheuttanut sellaista riippuvuutta kuin esimerkiksi nopeatempoinen nettipokeri tai raha-automaatit. Ongelmapelaamisen taustat ovat kuitenkin paljon monisyisempiä ja hyvin monet asiat vaikuttavat siihen, kenestä tulee ongelmapelaaja.

Pajulan mukaan Suomessa on aiemmin hyssytelty rahapelaamisen riskejä.

- Peliongelmat on alettu ottaa vakavasti Suomessa vasta viime vuosina. Vielä kymmenen vuotta sitten sellaista sanaa kuin "ongelmapelaaminen" ei Suomessa juurikaan käytetty, Pajula muistuttaa.

Lähteet: YLE Satakunta / Mika Viljanen

Lue seuraavaksi