"Ihastumisessa parasta on se ihana tunne"

Demin tyttötutkimuksesta ilmenevät asiat ovat tuttuja myös Helsingin Munkkiniemessä lukiota käyville 16-vuotiaille Ainolle ja Hannalle.

Kotimaa

Seurustelun aloittamiseen liittyvät pelot, huoli siitä kelpaako juuri sellaisena kuin on tai rakastuuko kukaan juuri itseen, ovat nekin käyneet tutuiksi omasta ja kavereiden kokemuksista.

- Kyllä ainakin itse mietin juuri sellaisia asioita kuten kelpaanko tällaisena kuin olen, olenko tarpeeksi hyvännäköinen ja muuta. Luulen sen liittyvän itsetuntoon. Pitäisi ajatella, että luonne on ulkonäköä tärkeämpää, mutta aina se ei ole helppoa, 16-vuotias Aino summaa.

Sekä Ainon että hänen ystävänsä Hannan mielestä seksivalistusta saa koulusta ja muualta melko hyvin, joten lisää tietoa siitä he eivät kaipaa. Sen sijaan esimerkiksi toisen huomioonottamisesta voitaisiin puhua enemmän, pohtii Hanna.

- Toisen arvostusta tai kunnioittamista ei varmasti voi koskaan liikaa korostaa. Se on seurustelusuhteessakin todella tärkeää, siitä pitäisi puhua enemmän. Varsinaista seksivalistusta on mielestäni tullut jo ihan riittämiin, etenkin yläasteella. Lisäksi lehdistä ja muualta saa paljon tietoa.

Seurustelussa, ihastumisessa ja rakastumisessa positiivisinta on molempien tyttöjen mielestä tunne.

-En ole vielä seurustellut, mutta ihastumisessa parasta on kyllä juuri se ihana iloinen olo, joka tulee siitä toisesta ihmisestä, Aino kertoo.

Lähteet: YLE Uutiset / Silja Raunio