YLEn käsikirjoituskurssille ennätysmäärä hakijoita

YLEn maalis-huhtikuussa järjestämä Käsikirjoitus. Nyt –kurssi on saanut valtavan suosion. Määräaikaan mennessä ennakkotehtävän suoritti 574 käsikirjoittajaksi haluavaa.

Kotimaa
Näyttelijöitä lavasteiden keskellä Suuri performanssi -draaman kuvauksissa. Kuvaajia, kamera ja äänimiehiä.
Heli Sorjonen/YLE

- Kirjoittajien määrä on todella ilahduttava. Olemme avanneet ja luoneet ojan, joka vetää, kommentoi YLE Draaman päällikkö Pekka Ruohoranta käsikirjoitusten tulvaa.

Ennakkotehtävien joukosta valitaan kymmenen onnekasta, jotka pääsevät käsikirjoituskurssille.

Dramaturgi Leena Virtanen käy parhaillaan läpi käsikirjoitusten luku-urakkaa. Ensi viikon alkupuolella julkistetaan, ketkä kymmenen kirjoittajaa pääsevät kurssille. Virtanen ei tiedä, paljonko hakijoiden joukossa on vanhoja tekijöitä ja paljonko untuvikkokirjoittajia.

- Käsikirjoitukset printataan meille valitsijoille nimimerkeillä varustettuna, emme tiedä kirjoittajista muuta kuin heidän tekstinsä.

Käsikirjoituksia hiotaan kaksi kuukautta

Kurssilla kirjoittajat saavat käyttöönsä ammattikäsikirjoittajien perustyökalut ja metodit. Kahden kuukauden ajan asiantuntijat opastavat ja auttavat käsikirjoittajia tekstien hiomisessa. Huhtikuun lopussa kaikkien kymmenen käsikirjoituksen tulisi olla valmiita, 45-minuuttisia tv-draamoja.

YLE ei pidätä itsellään yksinoikeutta teksteihin, vaan tekijät voivat käydä käsikirjoituksistaan kauppaa muidenkin yhtiöiden kanssa.

- Toki Yleisradio on erittäin kiinnostunut hyvistä käsikirjoituksista, lupaa YLE Draaman päällikkö Pekka Ruohoranta.

Käsikirjoituskurssi kaikkien nähtävillä netissä

Ainutlaatuiseksi Käsikirjoitus. Nyt -kurssin tekee se, että prosessi on kaikkien vapaasti luettavissa Ylen nettisivuilla, osoitteessa www.yle.fi/kohtaus (siirryt toiseen palveluun). Valitut kymmenen käsikirjoitusta ovat netissä koko niiden hiomisen ja viilaamisen ajan, vasta valituista raakileista aina valmiiksi, hiotuiksi käsikirjoituksiksi saakka.

Käsikirjoitushanke toimii samalla suurena mediakasvatuksena niille, jotka ovat kirjoittamisesa kiinnostuneita, Pekka Ruohoranta sanoo.

- Näin me haluamme keskustella sillä osaamisella mikä meillä YLEssä on, muutoinkin kuin vain tv-ruudun välityksellä.

YLE on järjestänyt käsikirjoituskilpailuja ennenkin, muun muassa 1980-luvulla haettiin käsikirjoituksia Sukupolveni unta -hankkeella.

Lähteet: YLE Uutiset/Satu-Lotta Peltola