Katainen: EU-maiden taloutta valvottava

Valtiovarainministeri Jyrki Katainen tukee talouskomissaari Olli Rehnin ajatusta EU-maiden kansallisten talouksien tiukemmasta valvonnasta. Hänen mukaansa yhteinen raha edellyttää tiivistä tietämystä siitä, miten kukin maa talouttaan hoitaa.

talous

Rehn julkistaa keväällä esityksen, jossa hän ehdottaa muun muassa kansallisten budjettien, eläkepolitiikan ja kilpailukyvyn tarkempaa seurantaa. Verotus- ja budjettikysymykset ovat kansallisessa päätösvallassa, mutta talouskomissaari Rehn arvioi, että euroalueen paremman vakauden takaamiseksi yhteistyötä tälläkin saralla on tiivistettävä.

Katainen ei usko, että yhteistyö johtaisi euroalueen talouspolitiikan integrointiin.

- Siihen ei varmaan yhdenkään valtion perustuslaki anna myöten. Budjettipolitiikka ja verotus ovat jatkossakin valtioiden oma asia. Mutta meidän pitää tietää, että luvut ovat oikein ja toimet talouden vahvistamiseksi ovat konkreettisia. Velvoitetaan maat pitämään taloutensa paremmassa kunnossa, sanoo Katainen.

Hän muistuttaa, että Kreikan tämänhetkinen ahdinko johtuu lukujen tietoisesta vääristelystä. Valvonnan tiukentaminen tekisi vastaavat väärinkäytökset epätodennäköisemmiksi.

Lähteet: YLE Uutiset