1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Sähköyhtiöt eivät lämpene tuulivoimalle

Sähköyhtiöt suhtautuvat nihkeästi tuulivoiman lisäämiseen. Suomen suurin ilmastokampanja Ilmastotalkoot kilpailutti alkuvuonna yli 40 sähköyhtiötä. Yksikään yhtiöistä ei sitoutunut kasvattamaan tuulivoiman tuotantoa uusien asiakkaiden tuomilla lisätuloilla.

Ilmastotalkoiden tavoitteena oli päästä sellaisen energiayhtiön asiakkaaksi, joka sitoutuisi saamillaan lisätuloilla kasvattamaan eniten tuulivoiman tuotantoa Suomessa.

Tempaukseen ilmoittautui viime kevään ja syksyn aikana 2 000 kotitaloutta. Tarjouspyyntö toimitettiin Energiateollisuuden kautta kaikille sen sähköä myyville jäsenyhtiöille.

Kilpailutukseen vastasi kolme sähkönmyyjää, joista vain yksi, Oulun Energia, tarjosi ryhmälle suomalaista tuulisähköä. Oulun Energiakaan ei tarjouksessaan esittänyt pyydettyä suunnitelmaa tuulivoiman lisärakentamisesta.

Ilmastotalkoiden mukaan sähköyhtiöiden kilpailutus osoittaa, etteivät yhtiöt vastaa kuluttajien tarpeisiin.

- Viime syksynä julkaistu tuulienergiakartasto todistaa, että myös tekninen potentiaali on olemassa. Esteet ovat nyt yritysten asenteissa ja poliittisen ohjauksen heikkoudessa, sanoo Ilmastotalkoiden projektijohtaja Tuuli Kaskinen.