1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ylen aamu

Lapset oppivat sosiaalisia taitoja leikin varjolla

Kiusaaminen on Sosiaali- ja terveysministeriön valmisteilla olevan selvityksen mukaan asia, jota päiväkotilapset pelkäävät eniten. Millaisia kasvuympäristöjä nykyajan päiväkodit ovat lapsille? Siitä kertoi Pakilan Lastenpaikka-päiväkodin johtaja Seppo Bruun Aamu-TV:n haastattelussa.

Kuva: YLE

Seppo Bruunilla on lähes 40 vuoden kokemus lasten kanssa työskentelystä. Sinä aikana päivähoidossa on tapahtunut suuria muutoksia. 1970- ja 1980-luvuilla toiminta päiväkodeissa oli enemmän viriketoimintakeskeistä. Aikuiset ohjasivat lasten toimintaa. Nykyään leikki on entistä suuremmassa osassa.

- Vapaan leikin lisääntymisen myötä, myös mahdollisuus konflikteihin on lisääntynyt. Leikin varjolla lapset opettelevat sosiaalisia taitoja ja siinä syntyy kaikenlaisia tilanteita. Osaltaan puheet kiusaamisen lisääntymisestä saattavat johtua tästä, Seppo Bruun pohdiskeli.

Kiusaamista ei aina ole helppo huomata. Aikuisen tehtävä on kuitenkin aina puuttua tilanteeseen, jos lasta esimerkiksi syrjitään järjestelmällisesti. Bruunin mielestä siihen täytyy löytyä aikaa, vaikka olisi kuinka kiire.

Toinen suuri muutos on tapahtunut lasten motorisissa taidoissa. Seppo Bruun sanoi, että 1970-luvun alussa lapset eivät osanneet ajaa polkupyörällä tai uida.

-Suurin muutos taitaa kuitenkin olla tapahtunut asenteissa. Nykyään yksityistyminen on lisääntynyt, vallalla on heti-mulle-kaikki-tänne -ajattelu, Bruun summasi muutoksia.