17.2.1940: Iisalmen pommituksessa kuolee 41 siviiliä

Ankarat taistelut jatkuvat Karjalan kannaksella. Vihollinen saa murtuman puolustuslinjaan Postilammen maastossa Kämärän aseman lähellä.

Yle Uutisten artikkeliarkisto
Pommitusten tuhoja
SA-kuva

Suomalaiset taistelevat panssarivaunuilla operoivaa vihollisylivoimaa vastaan avomaastossa paljaalla hangella ilman panssarintorjuntatykkejä. Suomalaiset ovat pakotettuja perääntymään.

Neuvostojoukkojen hyökkäykset torjutaan väliasemassa. Muolaanjärvellä venäläiset yrittävät voimakkaasti vallata Suursaarta, mutta hyökkäykset torjutaan.

Kollaanjoen taisteluissa kunnostautunut alikersantti Simo Häyhä (siirryt toiseen palveluun) palkitaan ruotsalaisen Eugen Johanssonin lahjoittamalla Sakon tarkkuuskiväärillä. Häyhä on ampunut pystykorva-kiväärillään 219 vihollista ja suurin piirtein saman verran konepistoolilla ja pikakiväärillä. Aikaisemmin Häyhä on palkittu vapaudenmitalilla, taskukellolla ja villakäsineillä. Häyhä ei kuitenkaan ota uutta kivääriä käyttöönsä, vaan jatkaa taistelua avotähtäimella varustetulla pystykorvallaan. Häyhän mukaan kiikarikiväärillä ammuttaessa päätä joutuu nostamaan liian ylös, jolloin hyvin piiloutunut tarkka-ampuja voi paljastaa sijaintinsa.

Ylipäällikkö Mannerheim osoittaa vetoomuksensa puolustusvoimien upseereille: "Kansamme koko tulevaisuus on nyt vaakalaudalla. Vain meidän kestävyytemme ja uskollisuutemme voi sen pelastaa. Olen vakuutettu, että jokainen upseeri täyttää tehtävänsä."

Neuvostojoukot aloittavat uuden hyökkäyksen Kuusijoki-linjaa vastaan Kuhmossa motissa olevan 54. divisioonan pelastamiseksi.

Pommikoneet iskevät rajusti Iisalmeen, surmansa saa 41 henkilöä pommin iskeytyessä väestösuojaan. Viipuria pommittaa 130 konetta.

158 amerikansuomalaista vapaaehtoista saapuu Ouluun.

Helsingin Messuhallissa avataan sotasaalisnäyttely, jonka tulot käytetään rintamalla kaatuneiden vähävaraisten sotilaiden omaisten avustamiseen. Näyttelykävijä saa numerotietoja mm. kahdesta taulusta, joissa seurataan alasammuttujen viholliskoneiden ja tuhottujen hyökkäysvaunujen lukumäärää. Tänään luvut ovat 387 alas ammuttua viholliskonetta ja 1 050 tuhottua hyökkäysvaunua. Kahtena ensimmäisenä päivänä näyttelyn liput myydään loppuun.

Ruotsissa Tukholmassa ilmestyvät sanomalehdet arvostelevat voimakkaasti pääministeri Hanssonin ja Ruotsin hallituksen kantaa olla auttamatta Suomea.

Moskovassa Ruotsin pääministerin Suomelle kielteinen lausunto herättää tyytyväisyyttä ja Neuvostoliiton johtavissa piireissä ollaan sitä mieltä, että Suomen kohtalo on nyt lopullisesti ratkaistu. Englannin ja Ranskan sanomalehdistö arvelee Ruotsin vielä katuvan päätöstään.

Neiti Sophie Mannerheim pitää Genevessä esitelmän "Sota ja isäni" ja saavuttaa myrskyisen menestyksen.

Lähteet: Puolustusvoimat, YLE Uutiset