Suhdannekysely: Aasia kirittää maailmantaloutta nousuun

Arviot maailmantalouden noususta ovat kansainvälisen suhdannekyselyn mukaan vahvistuneet. Kansainvälisen kauppakamarin ICC:n ja saksalaisen tutkimuslaitos Ifon kyselyn perusteella maailmantalouden valo kajastaa yhä vahvemmin idästä.

talous

Aasiassa näkymät ovat keskipitkän aikavälin yläpuolella, kun taas Pohjois-Amerikassa ja Euroopassa varsinaista kasvuimua vielä odotellaan, sanoo Keskuskauppakamarin ekonomisti, ICC:n kansainvälisen ekonomistityöryhmän jäsen Maarit Lindström.

Tammikuussa tehdyn kyselyn perusteella yritysjohtajat näkevät tämän hetkisen taloustilanteen aiempaa parempana, mutta Aasiaa lukuun ottamatta edelleen varsin hankalana.

- Suhdanneodotukset seuraavalle kuudelle kuukaudelle ovat kuitenkin entistä toiveikkaampia, Lindström sanoo. Suhdanneindikaattorin arvo on nyt 99,5 pistettä, kun se lokakuussa oli 91.4 pistettä. Luku on hieman vuosien 1991 - 2008 keskiarvon 96,4.

Euroalueella ja Pohjois-Amerikassa toipuminen hidasta

Vaikka indikaattori nousi euroalueella jo toista ja Pohjois-Amerikassa neljättä kertaa peräkkäin on talouden toipuminen taantumasta näillä alueilla kyselyn mukaan varsin hidasta ja vaivalloista.

Monet tekijät, kuten kasvava työttömyys ja riittämätön kysyntä heittävät varjonsa vuoden 2010 suotuisalle talouskehitykselle. Lisäksi julkisen talouden vakauttamisen tarpeet ja elvytyspakettien vaikutusten vähittäinen hiipuminen vaikuttavat samansuuntaisesti.

Kaikissa maissa indikaattori ei myöskään tammikuussa kohentunut. Tällaisia maita olivat euroalueella Ranska, Kreikka, Portugali, Slovenia ja Kypros. Heikoimmaksi nykytilanne arvioidaan euroalueella Irlannissa, Espanjassa ja Portugalissa.

Lähteet: YLE Uutiset

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus