Kännykkälippu vaakalaudalla

Tietoliikenteen ja tietotekniikan keskusliitto FiCom ry:ssä pelätään, että EU:n uuden maksupalvelulain myötä operaattorit joutuvat luopumaan matkapuhelinlippujen tarjoamisesta. Vaarassa olisi esimerkiksi bussilipun maksaminen puhelimella.

Kotimaa
Perinteiset tekstiviestiliput ovat jäämässä historiaan. Kännykkäliput otettiin käyttöön Helsingin sisäisessä liikenteessä vuonna 2001.
Perinteiset tekstiviestiliput ovat jäämässä historiaan. Kännykkäliput otettiin käyttöön Helsingin sisäisessä liikenteessä vuonna 2001.Yle

Uutta maksupalvelulakia koskeva hallituksen esitys on parhaillaan eduskunnan käsittelyssä. Mikäli eduskunta hyväksyy hallituksen esityksen on matkapuhelinlippupalvelun tulevaisuus vaakalaudalla.

EU:n uuden maksupalveludirektiivin ja Suomen lakiesityksen myötä operaattorit tulisivat maksupalveluja koskevan sääntelyn ja viranomaisvalvonnan piiriin. Tästä johtuvien velvoitteiden lisääntyminen saattaisi vaarantaa matkapuhelimella maksamisen.

Keskeisintä on lisäarvo

Hallituksen esityksessä katsotaan, että matkapuhelimella ostettaessa ei synny kuluttajille lisäarvoa. Jos eduskunta ajattelee toisin kun hallitus ja katsoo, että matkapuhelinlippu on lisäarvoa tuottava palvelu, operaattorit voisivat jatkaa lippujen myymistä kuten ennen.

Päättipä eduskunta kummin päin tahansa, operaattorit päättävät itse, jatkavatko matkapuhelinlippujen myymistä vai eivät. Operaattoreilla on mahdollisuus myös itse varmistaa, että matkapuhelinlippu on lisäarvoa tuottava palvelu Tämä onnistuu muun muassa lisäämällä lippuihin ominaisuus, jolla matkustaja voi lippua ostaessaan itse määritellä, milloin lippu on voimassa.

Lähteet: YLE Oulu