Disneyn uutuusanimaatio on käsityötä

Uusin Disney-elokuva Prinsessa ja sammakko on perinteinen kaksiulotteinen animaatiomusikaali. Disneyn vanhat piirtäjät pääsevät elokuvassa esittelemään käsityötaitojaan, sillä animaation kuvat on piirretty käsin.

kulttuuri
Andreas Deja antaa näytteen miten animaatio syntyy traditionaalisesti käsin
YLE

Prinsessat, prinssit ja sammakot tekevät paluun valkokankaalle Disneyn uudessa elokuvassa Prinsessa ja sammakko. Animaation tapahtumat on sijoitettu Yhdysvaltoihin, kertoo yksi elokuvan ohjaajista, John Musker.

- Halusimme tehdä amerikkalaisen sadun, joka sijoitettiin New Orleansiin. Se on yksi USAn eurooppalaisimpia kaupunkeja, siellä on mm espanjalais-ranskalainen kortteli.

New Orleansia leimaavat myös herkullinen ruoka ja musiikki, ja niinpä elokuvasta tuli musikaali. Kun vanhojen Disney-elokuvien sävelmät tulivat Broadwayltä, tässä svengaa Randy Newmanin kynästä lähtenyt Amerikan syvän etelän soundi.

Hahmot piirretty kynällä paperille

Merkittävä ero uudempiin kolmiulotteisiin animaatioelokuviin on se, että kaksiulotteiset hahmot on vanhaan tapaan piirretty paperille. Kuvia tarvitaan joko sekunnissa 24 tai 12, jos liike on hidas.

Toisaalta elokuva eroaa vanhoista animaatioista siinä, miten värit on tehty. Tietokonetta on käytetty apuna kuvien värittämisessä, mutta muutoin Prinsessan ja sammakon tekotapa jäljittelee Lumikin-aikaisia Disney-elokuvia.

Animaation ovat myös ohjanneet ja piirtäneet vanhat Disney-konkarit. Mama Odien hahmosta vastaa Andreas Deja, joka kuvailee piirtämisen prosessia näin:

- Piirtäessä joutuu päättämään, mikä on tärkeää, mikä ei. Valintoja tekemällä piirtämisestä tulee taiteellista. Käsin piirtäminen on siinä suhteessa ainutkertaista.

Kilpailu animaatioelokuvien alalla kovaa

Disney-pajassa on tekeillä jo seuraava kaksiulotteinen piirretty, eli paluuta vanhaan aiotaan pitää yllä jatkossakin.

Aikaisemmin animaatioissa ylivoimaisella Disneyllä on nykyään useita kilpailijoita. Kilpailu alalla on kovaa, ja retroanimaatiolla Disney pyrkii tekemään comebackin animaatioon kärkeen

Lähteet: YLE Uutiset/Maija Unkuri