Pietarsaaren ongelmat eivät kotikutoisia

Valtiovarainministeriön valtiosihteeri Raimo Sailas uskoo Pietarsaaren nousevan nopeasti kaupunkia vaivaavasta työttömyydestä, kunhan vienti alkaa vetää.

Raimo Sailas
Valtiosihteeri Raimo Sailas Pietarsaaren kaupungintalon aulassa.
Valtiovarainministeriön valtiosihteeri Raimo sailasYLE /LKalle Niskala

Kaupungin etuna on Sailaksen mukaan monipuolinen elinkeinorakenne.

Maanantaina Pietarsaaressa vieraillut Sailas ei pidä Pietarsaarta missään tapauksessa tyypillisenä vanhan savupiipputeollisuuden rakennemuutospaikkakuntana. Tällä hetkellä yli 12 prosenttia kaupunkilaisista on kuitenkin työttömänä. Korkeampi työttömyysaste on vain Kaskisissa ja Perhossa.

- Pietarsaaren työllisyysongelmat ongelmat johtuvat pitkälti kansainvälisestä kriisistä, joka on heijastunut vientiteollisuuteen. Siihen on hyvä uskoa, että viennin kasvu ja käynnistyminen kaunistavat kaupungin työttömyysluvut. Julkinen valta voi tietenkin auttaa omalta osaltaan tässä vaiheessa ja tehdään se mitä tehtävissä on, lupaa Sailas.

Paperiteollisuuden lisäksi vaikeuksissa ovat olleet myös paikalliset metallialan yritykset ja veneteollisuus. Pietarsaaren Metalli 10:n puheenjohtaja Jaakko Koskelan mukaan pudotus oli nopea.

- Viime vuonna lomautukset lisääntyivät aivan räjähdysmäisesti, ne ruuhkauttivat esimerkiksi työttömyyskassan.

Koskela laskeskelee, että puolet oman osaston tuhannesta aktiivijäsenestä on ollut viime vuonna jossakin vaiheessa lomautettuna. Työttömäksi heistä on joutunut 130. Jaakko Koskelan omassa työpaikassa Componentan valimossa lomautuksia on ollut koko viime vuoden ajan. Nyt kaikki työntekijät ovat toistaiseksi töissä.

Kaupungin toiveissa

Pännäisten radan sähköistys

Kaupungin kassassa työttömyyden nopea kasvu näkyy. Tämän vuoden talousarvio on vajaa kolme miljoonaa alijäämäinen. Verotulojen arvioidaan jäävän tänä vuonna 2,5 miljoonaa vuoden 2008 tasosta. Suhteessa vielä enemmän putoavat yhteisöverotuotot.

Pännäisistä kaupunkiin tuleva rata pitäisi sähköistää ja kunnostaa, jotta liikenne kulkisi sekä etelästä että pohjoisesta kaupunkiin nykyistä joustavammin. Pitkään suunnitteilla ollutta ratapihan siirtoa kaupunki kiirehtii. Satamaväylän syventämiseen on valtion jo tehnyt suunnitelmia, mutta rahoitusta ei ole tullut. Nyt olisi aika patistavat pietarsaarelaiset.

Valtiosihteeri Raimo Sailas suhtautuu kaupungin toivelistaan myönteisesti

- Osa esityksistä on vanhoja ja tuttuja, pitää käydä kaikki läpi. Katsotaan sitten.

Lähteet: YLE Keski-Pohjanmaa