Kiasman uusi johtaja painottaa keskustelua

Nykytaiteen museon Kiasman johtajaksi esitetyn Marja Sakarin etuja ovat yliopistotutkimuksen, museoalan ja kansainvälisen toiminnan tuntemus. Näin listaa valtion taidemuseon ylijohtaja Risto Ruohonen johtajaesityksesä perusteeksi.

kulttuuri
Marja Sakari.
YLE

Marja Sakari itse sanoo olevansa hyvä henkilöjohtajana ja keskustelijana. Sakarin mukaan tärkeää on, että keskustellaan ja että keskustelun aiheena ovat nimenomaan yhteiset visiot.

- Jokainen Kiasmassa työskentelevä on nykytaiteen asiantuntija, mutta siitä pitää keskustella, mihin suuntaan yhteistä näkemystä viedään, Sakari sanoo.

Kiasman kansainvälinen taso nousi julkiseen keskusteluun, kun museolle alettiin etsiä uutta johtajaa. Miten Kiasman näyttelyiden aiheet ja sisällöt voisivat saavuttaa kansainvälisen tason?

- Mitä kansainvälinen taso oikeastaan tarkoittaa? On väitetty, että Kiasma on kansallisen tason museo, jossa ei ole kansainvälisesti korkeatasoista taidetta. On hyvin lyhytnäköistä sanoa näin. Voi vain katsoa niitä näyttelyitä, joita Kiasmassa on kymmenen vuoden aikana ollut. Kysynkin, onko kansainvälisyys kiinni siitä, kenen kanssa leikitään hiekkalaatikolla? Tässä on selvä näköharha, Sakari vastaa.

Hyvä verkko kannattaa virittää

Verkostoitumista Sakari pitää äärimmäisen tärkeänä. Hän haluaa kuitenkin muistuttaa, että verkostoja kannattaa rakentaa ainoastaan sisällön perusteella.

- Ei kannata virittää sellaisia verkostoja, jotka ovat vain itsensä takia tärkeitä. Tärkeää on tehdä oikeaa yhteistyötä.

Miten nykytaide voisi olla paremmin vuorovaikutuksessa katsojien ja ympäröivän yhteiskunnan kanssa?

- Nykytaidehan on sitä koko ajan. Taiteilijat ovat hyvin tarkkanäköisiä yhteiskunnan jäseniä. Se mitä he tekevät, on usein suorassa vuorovaikutuksessa yleisön kanssa.

Sakari näkee haasteena sen, miten taide saadaan välitettyä katsojalle museokontekstissa.

- Hyvä kysymys on, miten nykytaide saadaan laajalle yleisölle ymmärrettäväksi. On äärimmäisen tärkeätä, että pedagoginen puoli on näyttelyissä läsnä. Ja myös se, että asiat esitellään niin, että ne ovat ymmärrettäviä, Sakari sanoo.

Kiasman johtoon haki määräaikaan mennessä 12 henkilöä.

Museonjohtajan nimityksen päättää kulttuuriministeri Stefan Wallin (r.).

Lähteet: YLE Radion kulttuuriuutiset / Lisa Enckell