1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Jukka Tammi

Sikakatsomo: 17.2. Tampere

Tampereen Radion sikakatsomossa Vancouverin tapahtumia analysoivat leijonalegenda Jukka Tammi ja penkkiurheilija Perttu Pesä. Kaksikko ennakoi kiekkoilijoille nihkeää starttia, mutta rahat pannaan silti likoon leijonien voiton puolesta. Naisten sprinttiin veikataan kahta pronssimitalia.

Kuva: YLE / Petri Aaltonen

Jukka Tammi torjui Suomelle kaikkien aikojen ensimmäisen miesten arvokisamitalin Calgaryn olympialaisissa vuonna 1988. Tammella on myös olympiapronssia Lillehammerista ja Naganosta. Lisäksi Tammi oli mukana voittamassa useita mitaleja MM-kisoista ja niistä kirkkaimpana on maailmanmestaruus vuodelta 1995.

Perttu Pesä on intohimoinen penkkiurheilija. Kun leijonat voittivat 1988 hopeaa, nuoren miehen maailma järkkyi.

- Lapsuudessa katsoin kaikki Suomi-Neuvostoliitto -pelit ja aina tiedettiin etukäteen, miten ottelu tulee päättymään. Kun sitten 20 vuotta oli odottanut, että jotakin tapahtuu, niin se veti hiljaiseksi. Hiljaisuus päättyi siihen, että aloin huutaa.

Suomi kirkasti jo aiemmin varmistuneen pronssimitalin hopeaksi viimeisessä ottelussaan. Neuvostoliitto kaatui 2-1.

- Eihän silloin tajunnut sitä edes tapahtuneeksi. Olihan Neuvostoliitto meitä ryöpyttänyt aika monet kerrat. Ehkä he tulivat peliin vähän takki auki, kun kulta oli jo varmistettu. Meillä ei ollut pelissä muuta kuin voitettavaa. Kyllähän sitä onnensa kukkuloilla silloin oli.

Tammen mieleen kyllä juolahti pelin jälkeen, että olivatkohan venäläiset ihan tosissaan.

- Kun siinä maalilla pelasin, niin mietin, että kyllä yleensä ne on tehneet tuosta maalin, Tammi nauraa.

- Näin dokumentin tuosta ottelusta ja ainoa kerta, kun olen nähnyt Viktor Tihonovin hymyilevän oli silloin, kun hän tuli ottelun jälkeen Suomen koppiin, Perttu Pesä muistelee.

- Se oli meille muuten melkoinen yllätys, kun aika sulkeutuneen miehen roolissa hän on ollut. Hän sitten kätteli meidät kaikki, Tammi kertoo.

Maailmanmestaruus sekoitti suomalaiset vuonna 1995, mutta olympiahopeaa juhlittiin Tampereella huomattavasti hillitymmin.

- Kaupungintalolla käytiin jotkut pänikät saamassa ja se oli siinä. Vähän kateellisena kateltiin, kun jotkut jätkät sai mökkitontteja sun muuta, Tammi virnistää.

Tappiomielialassa jotain hyvin suomalaista

Juha Mieto jyrähti aamutv:n lähetyksessä ja moitti suomalaisia tappiomielialan levittämisestä, kun ensimmäiset kisapäivät ovat sujuneet ilman mitalia. Tampereen sikakatsomo ei ole kansan syvien rivien reaktioista yllättynyt.

- Suomalaisethan on aina olleet tällaisia. Jos asiat eivät alussa mene kuten halutaan, niin heitetään hanskat tiskiin. Kyllä minä kuitenkin luotan siihen, että tässä saadaan vielä Maamme-laulua kuulla.

- Täytyy nyt vähän jäitä hattuun laittaa. Taso on kova maailmalla, Tammi toteaa.

Perttu Pesä muistuttaa paineiden tulevan myös olympiakomitean 12 mitalin tavoitteesta.

- Auktoriteettiuskoinen kansa luottaa heihin ja jos ennustus ei toteudukaan, niin ajatellaan, että jossain on munittu.

Ensimmäisen maalin merkitys

Jukka Tammi toivoo kiekkoleijonille vahvaa starttia ja ketsuppipullon aukeamista nopeasti.

- Kyllä se ensimmäinen maali pitäisi ainakin saada tehtyä, se voi hyvinkin aukaista pelin. Luulen, että Valko-Venäjä lähtee kuitenkin illan matsiin puolustuskannalta.

Suomalaisten joukkue on konkaripitoinen, mutta se voi Perttu Pesän mielestä olla myös etu, sillä suomalaiset tuntevat toisensa. Tuntemusta tarvitaankin, sillä Suomen joukkue on ollut yhdessä vasta vähän aikaa.