Wiwi lähtee reitille, Volmari eläkkeelle

Suloisen sininen, lempeästi aaltoileva. Näin voisi kuvailla Jyväskylän kaupungin uuden kirjastoauton ulkoasua. Wiwi on lähtenyt reitille tänään ja 18 vuotta palvellut vanha kirjastoauto Volmari pääsee hyvin ansaituille eläkepäiville.

kirjastoautot
Jyväskylän uusi kirjastoauto Wiwi
Uuden kirjastoauton visuaalisen ilmeen perustana on ajattomuus, selkeys sekä teemat "uuden aallon Jyväskylä" sekä Aalto-kirjastot eli Keski-Suomen kirjastoverkko. Auton kyljissä on kuva Jyväsjärven pinnasta, johon Lutakon tornitalot heijastuvat, kertoo ulkoasun suunnitellut Jussi Jäppinen.Jussi Jäppinen

Uuden auton myötä myös kirjastoauton pysäkkien määrä kasvaa. Uusia pysäkkejä otetaan käyttöön asiakkaiden toivomuksesta Puistokoululla ja Sarvivuoressa. Samalla auton viikkoaukioloaika pitenee reilun tunnin verran. Yhtäkään pysäkkiä ei lakkauteta, mutta ajoaikajärjestelyiden hienosäädön myötä varsinkin aamureitteihin tulee muutoksia.

Jatkossa kaikki pysäkit kouluja lukuun ottamatta ajetaan myös syys- ja talvilomien aikana. Samoin auton kesätauon pituus lyhenee viidestä viikosta neljään viikkoon.

Nimensä kirjastoauto Wivi on saanut arkkitehti Wivi Lönnin mukaan. Auton ulkoasun kuvituksen on suunnitellut Jussi Jäppinen.

Kaupungissa kiertää kolme kirjastoautoa

Jyväskylän kaupungin kirjastoauto-osasto on lainamääriltään Suomen suurin. Kaupungissa kiertää kolme kirjastoautoa: Wivi vanhan kaupungin alueella, Aino entisen maalaiskunnan alueella ja Martti Korpilahdella sekä osin Muuramessa.

Kirjastoautot turvaavat kirjastopalveluja alueilla, joissa ei ole kiinteää palvelupistettä. Jyväskylän kirjastoautot ovat poikkeuksellisen uusia: Martti otettiin käyttöön vuosi sitten ja Aino vuonna 2005.

Ensi syksynä Jyväskylä saa myös uuden lähikirjaston, kun Lohikosken kirjasto aukeaa uusissa koulutiloissa.

Kirjaston ovi käy tiuhaan

Kirjastoon tullaan yhä useammin muusta syystä kuin kirjoja lainaamaan. Esimerkiksi Jyväskylän kaupunginkirjaston kävijämäärät kasvoivat viime vuonna, vaikka lainausten määrä väheni lievästi. Lainoja kertyi viime vuonna kaikkiaan 2 960 345, mikä tarkoittaa 23 lainaa per kaupunkilainen. Keskimäärin jyväskyläläiset käyvät kirjastossa yhdeksän kertaa vuodessa.

Kirjaston etäkäyttö on edelleen kasvanut: verkossa tapahtuva tiedonhaku, lainojen uusinta ja varausten tekeminen lainassa tai hyllyssä olevaan aineistoon on suosittu tapa käyttää kirjaston palveluja.

Kirjastotoimen apulaisjohtaja Seija Laitinen-Kuisma kertoo, että sama suuntaus näkyy myös muissa suurissa kaupungeissa; kirjastoon ei mennä enää pelkästään kirjan lainaus mielessä.

- Valtaosa asiakkaista tekee kirjastokäynnillään muutakin kuin lainaa. Meillä esimerkiksi luetaan aika paljon lehtiä ja opiskellaan ja tehdään ryhmätöitä, sanoo Laitinen-Kuisma.

DVD-elokuvia lisää ja lainaan

Kaupunginkirjastoon hankittiin viime vuonna aiempaa vähemmän uutta lainattavaa. Tosin vuonna 2008 hankintoja tehtiin poikkeuksellisen paljon, sillä Kuokkalaan perustettiin uusi pienkirjasto. Kaupunginkirjastoon hankittiin viime vuonna lähes 40 000 uutta kirjaa.

DVD-elokuvien määrä lisääntyi kirjastoissa viime vuonna huimasti, sillä niitä hankittiin liki 65 prosenttia enemmän kuin vuonna 2008. Tämä näkyy lainaustilastoissa, DVD-elokuvia lainattiin 16 prosenttia aiempaa enemmän.

Lähteet: YLE Keski-Suomi