Susanna Alakoski jatkaa ruotsinsuomalaisten tarinaa

Alakosken Sikalat-romaaniin pohjautuva näytelmä palaa Ruotsin kiertueelta Suomeen taas huhtikuussa. Syksyllä saa myös ensi-iltansa Sikaloiden pohjalta tehty elokuva. Alakosken uusi romaani on kerännyt kiitosta.

Sikalat eli Svinalängorna sai kantaesityksensä Wasa Teaterissa viime syyskuussa. Kuvassa on Vaasan näytelmän tekijäkaartia. Kuva: Olli Koski / YLE

Vaasalaissyntyisen Susanna Alakosken Sikalat-romaanin pohjalta tehty näyttämöversio lopettelee parhaillaan Ruotsin-kiertuettaan, ja Sikaloiden elokuvaversio on juuri tulossa teattereihin. Samaan aikaan Alakoskelta on ilmestynyt uusi romaani, joka Sikaloiden tavoin katsoo Ruotsia suomalaisten maahanmuuttajien silmin.

Tuoreessa Håpas du trifs bra i fengelset -romaanissaan Alakoski kuvaa kansankodin todellisuutta 1960- ja 1970-lukujen suuren muuttoaallon mukana Suomesta Ruotsiin muuttaneen perheen kautta, tällä kertaa aikuisen, päihdeongelmaisten omaisen näkökulmasta.

Uuden romaanin päähenkilö on nainen

Håpas du trifs bra i fengelset -romaanin päähenkilö Anni menettää vanhempansa alkoholille ja veli sortuu huumeisiin. Itse hän onnistuu nousemaan sosiaalisessa arvoasteikossa kouluttautumalla sosiaalityöntekijäksi. Hän yrittää auttaa veljeään jaloilleen, mutta pettyy kerta toisensa jälkeen.

Uuden romaanin arvostelut ovat olleet lähes yksimielisen ylistäviä. Vain jokunen soraääni on moittinut Alakoskea yhden asian julistajaksi. Valtaosa kriitikoista kiittelee sekä tärkeän teeman esille nostamista että tapaa, jolla kirjailija sen tekee.

Kirjoittamisen vimma näkyy ja kuuluu, tempo kiihtyy välillä huimiin lukemiin hidastuakseen jälleen unenomaiseksi. Paikoitellen proosa muuttuu lähes lyriikaksi. Alakoski rakastaa pitkiä sanalistoja ja uusia yhdyssanoja, jotka liittyvät Ruotsissa käytävään keskusteluun yhteiskunnan turvaverkon alasajosta. Suomentajan urakka valmistunee syksyksi.

Noomi Rapace on Sikaloiden Leena

Samaan aikaan Sikalat on kiertänyt näyttämöversiona, ja syksyllä saa ensi-iltansa Sikaloiden pohjalta tehty elokuva. Wasa Teaterin ja ruotslaisen Riksteaterin, sekä suomenruotsalaisen Blaue Fraue -teatteriryhmän ja ruotsinsuomalaisen Uuden Teatterin yhteistyönä toteutetun näytelmän on dramatisoinut Marina Meinander ja ohjannut Michaela Granit.

Ruotsissa hyvän vastaanoton saanut kiertue jatkuu Suomen puolella huhtikuussa.

Elokuvan ohjaaja ja toinen käsikirjoittaja on näyttelijänä tunnettu Pernilla August. Päähenkilöä aikuisena esittää Noomi Rapace, joka teki kansainvälisen läpimurtonsa Stieg Larssonin Millennium -sarjan filmatisointien Lisbet Salanderina. Elokuva sai Ruotsin elokuvainstituutilta tuotantotukena noin 750 000 euroa.

Syksyllä Ruotsissa ilmestyy myös Susanna Alakosken jo valmiiksi kirjoittama nuorten romaani. Kolmas aikuisten romaani kirjailijalla on tekeillä, mutta hän vaikenee visusti sen sisällöstä. Kulttuuriuutisille hän paljastaa kuitenkin, että suomalaisuus on myös siinä mukana.