Bildt: Ruotsi apuun, jos EU-maahan hyökätään

Ruotsi lupaa apua muille EU- ja Pohjoismaille, jos niitä kohtaa katastrofi tai niihin hyökätään. Lupaus sisältyy Ruotsin hallituksen ulkopoliittiseen selontekoon, jonka ulkoministeri Carl Bildt esitteli keskiviikkona valtiopäivillä.

Ulkomaat
Ruotsin ulkoministeri Carl Bildt
Julien Warnand / EPA

Bildtin mukaan EU-jäsenyys tarkoittaa sitä, että Ruotsi kuuluu poliittiseen liittoon ja ottaa solidaarisen vastuun Euroopan turvallisuudesta. Ruotsi ei pysyisi passiivisena, jos toisessa jäsenmaassa tai Pohjoismaassa sattuisi katastrofi tai niihin hyökättäisiin, Bildt sanoi Ruotsin television lainaamaan uutistoimisto TT:n mukaan.

Ruotsi odottaa samaa muilta mailta, jos Ruotsi joutuu pulaan.

Selonteossa Bildt sanoi Ruotsin jatkavan myös Turkin EU-jäsenyyden edistämistä sekä Afganistanin auttamista sotilas- ja siviilipuolella.

Bildt myös korosti, että ihmisoikeuksien puolustus on Ruotsin ulkopolitiikan peruskiviä, Ruotsin radio sanoo.

Oppositiossa olevien sosiaalidemokraattien edustaja Urban Ahlin sanoo hallituksen selontekoa voimattomaksi ja visiottomaksi.

Ahlinin mukaan oppositiolla ja hallituksella on näkemyseroja muun muassa Natosta sekä aseriisunnasta. Hän huomauttaa, että 30 maata on nyt ratifioinut sopimuksen rypälepommeista, mutta Ruotsi ei ole mukana. Hallitus puhuu aseriisunnasta, mutta ei tee mitään, Ahlin katsoo.

Lähteet: YLE Uutiset