Susanna Alakoski jatkaa ruotsinsuomalaisten tarinaa

Ruotsinsuomalaisen kirjailijan Susanna Alakosken uusin romaani jatkaa esikoisteoksen "Sikalat" teemaa. Myös Sikaloiden elokuvaversio on tekeillä.

Kuva: SVT / YLE

Susanna Alakosken Sikalat-romaanin pohjalta tehty näyttämöversio lopettelee parhaillaan Ruotsin-kiertuettaan, ja Sikaloiden elokuvaversio on tekeillä. Samaan aikaan Alakoskelta on ilmestynyt uusi romaani, joka Sikaloiden tavoin katsoo Ruotsia suomalaisten maahanmuuttajien silmin.

Tuoreessa Håpas du trifs bra i fengelset -romaanissaan Alakoski kuvaa kansankodin todellisuutta 1960- ja 1970-lukujen suuren muuttoaallon mukana Suomesta Ruotsiin muuttaneen perheen kautta. Näkökulma vain on toinen: Sikaloissa kertoja oli lapsi, tällä kertaa aikuinen nainen, päihdeongelmaisten omainen.

Kiittävät arvostelut

Uuden romaanin arvostelut ovat olleet lähes yksimielisen ylistäviä. Vain jokunen soraääni on moittinut Alakoskea yhden asian julistajaksi. Valtaosa kriitikoista kiittelee sekä tärkeän teeman esille nostamista että tapaa, jolla kirjailija sen tekee. Kirjoittamisen vimma näkyy ja kuuluu, tempo kiihtyy välillä huimiin lukemiin hidastuakseen jälleen unenomaiseksi.

Alakoski rakastaa pitkiä assosiaatiomaisia sanalistoja ja jo mainittuja uusia yhdyssanoja, jotka liittyvät kiinteästi Ruotsissa käytävään keskusteluun yhteiskunnan turvaverkon alasajosta. Suomentajan urakka on vaikea, mutta se valmistunee syksyksi.

Noomi Rapace on Sikaloiden Leena

Samaan aikaan Sikalat on kiertänyt näyttämöversiona, ja syksyllä saa ensi-iltansa Sikaloiden pohjalta tehty elokuva.

Elokuvan ohjaaja ja toinen käsikirjoittaja on paremminkin näyttelijänä tunnettu Pernilla August. Päähenkilöä aikuisena esittää Noomi Rapace, joka teki kansainvälisen läpimurtonsa Stieg Larssonin Millennium -sarjan filmatisointien Lisbet Salanderina. Elokuva sai Ruotsin elokuvainstituutilta tuotantotukena noin 750 000 euroa eli yli puolet potista, joka myönnettiin viidelle kokoillan elokuvalle.

Syksyllä Ruotsissa ilmestyy myös Susanna Alakosken jo valmiiksi kirjoittama nuorten romaani. Kolmas aikuisten romaani kirjailijalla on tekeillä, mutta hän vaikenee visusti sen sisällöstä. Kulttuuriuutisille hän paljastaa kuitenkin, että suomalaisuus on myös siinä mukana.