1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Sikainfluenssan neuvontapuhelin vaikenee

Sikainfluenssan neuvontapuhelin lopettaa toimintansa ylihuomenna perjantaina. Epidemian laannuttua puhelimeen on tullut puheluja enää harvakseltaan, noin 20–30 päivässä.

Neuvontapuhelin avattiin viime vuoden heinäkuussa. Puhelimessa on vastattu 9 500 suomenkieliseen ja vajaaseen 300 ruotsinkieliseen puheluun. Vilkkaimmat hetket koettiin marraskuussa, jolloin soittoja kertyi noin 1 500 viikossa.

Aikuisväestön sikainfluenssarokotukset jatkuvat yhä eri puolilla Suomea. Viranomaiset suosittelevat edelleen rokotuksen ottamista. Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan rokotuksilla voidaan estää sikainfluenssan toinen aalto, jonka asiantuntijat ovat arvioineet tulevan viimeistään ensi syksynä.

Rokotteen on ottanut arviolta 2,2 miljoonaa suomalaista, eli noin puolet Suomeen saaduista rokoteannoksista on käytetty.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on saanut reilut 600 ilmoitusta sikainfluenssarokotteen haittavaikutuksista. Yleisimpiä haittavaikutuksia ovat olleet pistoskohdan paikallisreaktiot, kuume, huonovointisuus, väsymys, lihas- ja nivelkivut sekä päänsärky.