Keskusta ja kokoomus vääntävät lisäydinvoiman määrästä

Keskusta ja kokoomus kannattavat lisäydinvoimaa, mutta ovat erimielisiä uusien voimaloiden määrästä. Kokoomus myöntäisi suoralta kädeltä kolme uutta rakennuslupaa. Keskustan ryhmäjohtaja Timo Kalli puolestaan haluaa kartoittaa lisäenergian tarpeen ja muistuttaa myös uusiutuvaan energiaan panostamisesta.

talous

Eduskuntaryhmien puheenjohtajat Timo Kalli (kesk.) ja Pekka Ravi (kok.) keskustelivat lisäydinvoimasta YLEn A-Plus-ohjelmassa keskiviikkoiltana. Kalli kannattaa lisäydinvoiman rakentamista, riskeistä huolimatta, muttei halunnut vielä arvioida uusien voimaloiden lukumäärää.

Hän odottaa hallituksen tarveselvityksen valmistumista. Esimerkiksi elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen (kesk.) on liputtanut yhden uuden voimalan puolesta.

- Kun hallitus on määritellyt tarpeen, me tuemme esitystä. Eduskunnan rooli on tarkistaa se ja päättää hyväksymisestä tai hylkäämisestä. Meillä on vahva enemmistöhallitus, joten voimme turvallisin mielin odotella esitystä, sanoo Kalli.

Hän kuitenkin muistuttaa, että osan kasvavasta energian tarpeesta voi kattaa panostamalla uusiutuvaan energiaan. Ravin mielestä edes kolmen uuden ydinvoimalan rakentaminen ei jarruta uusiutuvan energian käyttöä.

Ravi perusteli kolmen luvan myöntämistä esimerkiksi sillä, että hänen mukaansa työ- ja elinkeinoministeriön arvio energian kulutuksen kasvusta on alimitoitettu.

- Haluamme mitoittaa sähkön saatavuuden sellaiselle tasolle, että se kannustaa teollisuutta panostamaan Suomeen, sanoo Ravi.

Kalli ja Ravi painottavat, ettei asiassa ole tehty ryhmäpäätöstä, vaan kansanedustajat äänestävät omatuntonsa mukaan. Luvut puhuvat kuitenkin selvää kieltään.

Keskustan edustajista 30 kannattaa ainakin yhden uuden voimalan rakentamista. Kokoomuslaisista 40 taas puoltaa peräti kolmea lupaa. Kalli ja Ravi katsovat, että Suomen on rakennettava lisää ydinvoimaa vähentääkseen fossiilisten polttoaineiden käyttöä ja saavuttaakseen ilmastotavoitteensa.

Lähteet: YLE Uutiset