1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Lääkäri ei suosittele kofeiinitonta kahvia

Aamukahvin kofeiinipotku piristää auton rattiin lähtijää, sanoo lääkärikin. Aiemmin kahvin negatiivisista vaikutuksista on puhuttu paljon, mutta nykyään tiedetään, että sumpilla voi olla terveyden kannalta myös hyviä vaikutuksia. Muutama kuppi päivässä voi mm. estää aikuisiän diabeteksen. Runsas kahvin lipittäminen puolestaan nostaa verenpainetta. Mutta mikä olisi se ihanneannos, joka antaisi hyödyt, muttei haittoja?

Kuva: YLE/Uutisgrafiikka

Ylilääkäri-aluekouluttaja Eino Luostarinen liputtaa kahvin terveydelle myönteisten vaikutusten puolesta. Muutaman kahvikupin nauttiminen päivässä voi antaa suojan 2-tyypin diabetestä vastaa, kertoo Luostarinen.

- On myös viitteitä, että kahvin juonti saattaa olla yksi niistä tekijöistä, jotka hidastavat dementian ilmaantumista.

Aromikkaan juoman ystävän päivä alkaa usein -tai aina- kupillisella kahvia. Kun kuppeja alkaa mennä päivässä toistakymmentä, moni kahvikissa miettii, onko tämä jo liiallista.

- Mikä on kohtuullinen määrä ja mikä vahingollista on ihan yksilöllistä. Siihen vaikuttavat juojan koko ja ikä ja muut tekijät, kertoo Luostarinen.

- Varmaan muutama kupillinen tai mukillinen on kohtuullista, 10 kuppia tai enemmän varmaan aiheuttaa haittavaikutuksia, lääkäri varoittaa liiallisesta kahvin kittaamisesta.

Tavallisin kahvin haittavaikutus on vatsanpurut. Vatsa ärtyy kahvista. Myös muita haittavaikutuksia on.

- Kofeiinilla on tietynlainen virkistävä vaikutus. Unensaanti voi vaikeutua, uni voi tulla huonommin. Ja sydämen syketaajuus kasvaa eli jos on taipumusta rytmihäiriöihin, taipumus niihin kasvaa. Ja pikkuisen verenpainekin nousee, jos juo isoja määriä, lääkäri jatkaa.

Monen tulee juotua nimenomaan aamulla kahvia enemmän, mutta illalla virkistävää kofeiinijuomaa vältellään ja hyvä niin. Suurien määrien vaikutukset ovat suurempia kuin kupin silloin tällöin. Päivätauollakin kahvi virkistää, eikä siinä ole lääkärin mukaan mitään pahaa.

Pannukahvi ei ole pahasta

Vuosi sitten kohuttiin tutkimuksesta, että pannukahvin juojilla nousisi virkeyden lisäksi kahvinjuonnilla myös haitallinen kolesteroli. Tätä tulosta Luostarinen kehottaa tarkastelemaan maltilla.

- Pannukahvi ehkä saattaa aiheuttaa vatsan närästystä enemmän, mutta erot ovat marginaalisia kahvimuotojen välillä, hän toppuuttelee.

Kofeiinia vai ei?

Varsinkin Yhdysvalloissa on levinnyt kofeiinittoman kahvin juominen. Viime vuonna julkistettu laaja kansainvälinen tutkimus osoitti, että parhaat terveystulokset saavutetaan kofeiinittomalla kahvilla. Ylilääkäri Luostarinen ei kuitenkaan potilailleen kofeiinitonta kahvia suosittele. Sen positiiviset vaikutukset jäävät lääkärin arvion mukaan vähäisemmäksi kuin normaalikahvin.

- Nautintoaineita yleensäkin pitää käyttää kohtuudella ja näin on myös kahvissa. Kahvikuppi aamulla virkistää, mutta illalla ei herkkäunisen kannata kahvia juoda. Toisaalta minullakin on ollut potilas, joka keitti yöllä kahvit, "kunnon sumpit" kuten hän sanoi, ellei saanut unta -ja kahvin jälkeen uni tuli. Tämä on hyvin yksilöllistä, itse maltillisesti kahvia juova lääkäri sanoo.

Entäpä kahvin "kyytipojat"? Mitä pitää vastata, kun kysytään valkaisusta tai makeuttamisesta?

- Maidon tai kerman käyttö ei vaikuta kofeiinin imeytymiseen, mutta voi lievittää vatsan ärsytystä. Makuasia, toteaa Eino Luostarinen.