1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Helsingin Töölönlahdelle suunnitteilla maanalainen museokeskus

Helsingin kaupunki suunnittelee Töölönlahdelle suuria maanalaisia museo- ja näyttelytiloja. Kaavaehdotuksen asteella oleva aloite on peräisin Helsingin kaupunginjohtaja Jussi Pajuselta, joka visioi tiloihin muun muassa uutta design-keskusta.

Kuva: YLE

Vuoden 2012 design-pääkaupungiksi valittu Helsinki kaipaa nykyistä laajempia tilat Punavuoressa sijaitsevalle Design-museolle. Tähän asti on puhuttu nykyisen museon yhdistämisestä viereiseen rakennustaiteen museoon lisärakennuksella. Rakennustaiteen museon omistaa valtio.

Helsingin kaupunginjohtaja Jussi Pajunen visioi kuitenkin uutta design-keskusta Töölönlahdelle. Kaavoitusehdotus on vireillä musiikkitalon ja tulevan keskustakirjaston välille.

Museo- ja näyttelytilat sijaitsisivat kahdessa kerroksessa, maan alla. Yhteensä tilaa on kaavailtu 20 000 kerrosneliön verran, joka vastaa puoltatoista Kiasmaa.

- Korostan sitä, että olemme tarjoamassa mahdollisuutta. Päätöksen tekevät aikanaan Design-museo ja valtio, Pajunen painottaa.

Vaikka suunnitelma on vasta ideatasolla, on maanalaisiin tiloihin Pajusen mukaan suunniteltu useaiden museoiden keskittymää.

- Keskustelussa on tullut esiin Design-museo ja Kiasman laajennus, ja on puhuttu, että myös kaupungin oma taidemuseo saattaisi keskittää toimintansa sinne, Pajunen kertoo.

Kaavoitusehdotus on edennyt valmisteluun. Kesällä se siirtyy kaupunginsuunnittelulautakunnan käsittelyyn. Varsinainen päätös kaavoituksesta tehdään todennäköisesti vasta ensi vuoden puolella.

Punavuoren design-liikkeet uusiin tiloihin

Mikäli kaavaehdotus menisi läpi ja Töölönlahdelle rakennettaisiin suuri museokeskus, hajoaisi todennäköisesti myös Punavuoren Design-museon ympärille syntynyt elävä design-liikkeiden keskittymä.

Kaupunginjohtaja Pajunen puhuu Punavuoren alueesta jo menneessä aikamuodossa. Hän suunnittelee liikkeiden voivan siirtyvän Töölönlahden tai kaupungintalon kortteliin, kauppatorin tuntumaan. Myös Postitalo on mukana suunnitelmissa.

- Kaupungintalon korttelissa on nyt elävöittäminen meneillään, tähän tulee tarjolle tiloja. Mietitään myös, voisiko esimerkiksi Postitalo olla tässä kokonaisuudessa mukana. Tiloja on olemassa, mutta nyt haetaan toimijoita ja yrittäjiä, jotka pystyvät taloudellisissa puitteissa näitä hoitamaan, Pajunen sanoo.

"Taloudelliset puitteet" saattavat olla design-liikkeiden siirtämiselle kaikista suurimpana esteenä, sillä esimerkiksi kaupungintalon korttelin liiketilat ovat tyhjillään kaupungin vuokrankorotusten takia. Toinen kysymys onkin, onko valtiolla ja Helsingillä rahaa rakentaa valtaisia maanalaisia museo- ja näyttelytiloja taloustaantuman aikana.