Suomalaisfestareiden vaikea saada nimekkäitä esiintyjiä

Suomalaisfestareille on hankala saada kansainvälisiä ison luokan artisteja. Artistijulkistukset antavat tänä vuonna odottaa itseään hieman edellisvuosia pidempään, mutta järjestäjät uskovat että edessä on silti hyvä festarikesä. Yleisö tulee festivaaleille paitsi esiintyjien, myös seuran ja tunnelman vuoksi.

Kuva: Mika Kanerva / YLE

Houkuttelevien esiintyjien saaminen kesän festareille on järjestäjille ykkösasia, mutta toistaiseksi monia isoja nimiä ei vielä ole tiedossa.

Esimerkiksi Ruisrockin ja Ankkarockin esiintyjät julkistetaan lähiviikkoina. Promoottori Juhani Merimaa myöntää, että isoja kansainvälisiä nimiä on hankala saada suomalaisfestareille. Osin syynä on se, että isoimmat starat nettoavat paremmin erillisistä stadionkonserteista. Lisäksi kesäviikonloppuja on vain vähän, ja Euroopassa monta kilpailevaa tapahtumaa.

- Suomalaisfestivaalit on kooltaan aika pieniä, korkeintaan keskikokoisia verrattuna eurooppalaisiin festivaaleihin. Kilpailukyky ei siis ole kovin hyvä, Merimaa sanoo.

Konserteissa ja festareilla eri yleisöt

Provinssirockin ensi kesän pääesiintyjä Rammstein käy Suomessa vetämässä areenakonsertin jo helmikuussa. Festivaalin promoottori Juha Koivisto ei usko, että tämä verottaa kesän yleisöä. Konserteissa käy tyypillisesti hieman aikuisempaa yleisöä, ja ne järjestetään yleensä Etelä-Suomessa. Seinäjoelle sen sijaan virtaa festariyleisöä kaikkialta maasta.

- Olen ihan vakuuttunut siitä, ettei yksi areenakonsertti pysty tyydyttämään kysyntää, ehkä siitä päinvastoin nälkä vain kasvaa, Koivisto tuumaa.

Artistien haalimisessa muut eurooppalaiset festivaalit eivät ole ainoastaan kilpailijoita. Provinssirock sai tällä kertaa Ruotsista synergiaetua, sillä siellä sattuu olemaan isoja tapahtumia samana viikonloppuna.

- Se auttaa huomattavasti meidän tilannetta. Viime vuonna jäimme ehkä hieman jonkinlaiseen kiertuetyhtiöön, Koivisto sanoo.

Esiintyjät vasta kolmantena

Vaikka nimekkäät bändit toki vaikuttavat monen tapahtumavalintaan, ne eivät ole läheskään aina se syy miksi festareille lähdetään. Provinssirockin Juha Koivisto muistaa nähneensä englantilaistutkimuksen, jossa bändit olivat vasta kolmannella sijalla.

- Kyllähän se yleinen fiilis ja tunnelma ja mahdollisuus nähdä kavereita ovat ne tärkeimmät syyt.

Kokenut musiikkialan ammattilainen Juhani Merimaa on sitä mieltä, että festarit ovat hyvä mahdollisuus kokea musiikkityylejä, joihin ei ole aiemmmin törmännyt.

- Festarit ovat musiikin runsaudensarvi, Merimaa muotoilee.