Rahan valta kulttuurissakin ärsyttää

Routa Companyn taiteellinen johtaja Kirsi Saastamoinen harmittelee pakkoa juosta rahan perässä, mutta ei tiedä miten muutoin tanssitaidetta Kainuussa tuottaisi.

kulttuuri
Kirsi Saastamoinen.YLE / Ville Kinnunen

Syksy 2009 oli kajaanilaisille taiteentekijöille raskas. Kaupungin avustusleikkurit uhkasivat lopettaa toiminnan tyystin, ja Saastamoinenkin joutui taiteellisen johtamisen sijaan perehtymään talouteen, euroihin ja laskelmiin.

- Nyt tuntuu kuin olisi herännyt säännöllisesti toistuvasta painajaisunesta, Kirsi Saastamoinen sanoo toiminnan turvaavien rahojen löydyttyä.

Routaryhmä palkittiin helmikuun alkupuolella kaikkien aikojen ensimmäisessä Thalia Gaalassa tanssin maineteosta, ja kajaanilaisia kiiteltiin monipuolisuudesta, ihmisläheisyydestä, rohkeudesta ja peräänantamattomuudesta.

- Se taitaa olla aika monesti niin, että kannukset pitää hankkia jostain muualta ennen kuin paikallisesti tunnustetaan toiminta, Saastamoinen arvelee kovasti ilahtuneena Suomen Tanssitaiteilijoiden Liiton valinnasta.

Onko tähän pakko suostua?

Saastamoinen on Routaryhmän taiteellisena johtajana joutunut liisimään varsinaisesta arkityöstään, koska on ollut kiinni taloudellisten toimintaedellytysten turvaamisessa.

- Paine taloudellisesta pärjäämisestä on myös avannut silmiä, että missä yhteiskuntamme on menossa ja mitkä ovat yhteiskuntamme lainalaisuudet. Itselle on noussut mieleen kysymys, että onko tähän pakko suostua, Saastamoinen puntaroi.

- Kaikki toiminta on talouden ehdoilla, myös kulttuurissa. Eikö ole vaihtoehtoja?

Saastamoinen kertoo lukeneensa nykyfilosofien tekstejä, joista on nähtävissä kyllästyminen rahan sanelemaan yhteiskuntaan.

- Esimerkiksi nuoret syrjään ajattelusta, että sydämen paikalla on lompakko. Mutta mikä sitten on vaihtoehto?

Vuoden 2010 toiminta on turvattu

Saastamoinen kertoo alkaneen vuoden toimintaan saadun rahaa niin, että toiminta jatkuu lähes entisellään.

Kaupungin avustuksen pienentyessä 4 000 euroa, pieneni myös Pohjoisen tanssin aluekeskuksen kautta saatava tuki saman verran. Nyt tukea tulee 30 000 euroa sekä kaupungilta että aluekeskukselta, minkä lisäksi Kajaanin kaupunki myönsi Routaryhmälle 30 000 euroa avustusta perustoiminnan tekemiseen.

- Valtion tanssitaidetoimikunta myöntää meille kolmantena vuotena peräkkäin harkinnanvaraista toiminta-avustusta, joka on tänä vuonna 60 000 euroa, Saastamoinen sanoo.

Laskiaissunnuntain jälkeisellä viikolla Saastamoinen istuu neuvottelupöytään kaupungin päättäjien kanssa keskustelemaan jo ensi vuodesta.

- Toivotaan, että nyt valtioltakin saadulla tuella on merkitystä myös täällä päässä. Jos neuvottelut vaikka olisivat vähän helpommat kuin viime vuonna oli.

Lähteet: YLE Kainuu / Katja Oittinen