Eduskunta hyväksyy lisäydinvoiman

YLE Uutisten kyselyn perusteella eduskunta siunaa lisäydinvoiman rakentamisen vielä tällä vaalikaudella. Enemmistö kansanedustajista kannattaa lupaa ainakin yhdelle uudelle ydinvoimalalle. Kova kiista näyttää kuitenkin nousevan siitä, kuinka monta uutta voimalaa Suomeen saa rakentaa.

talous
Grafiikka kyselyn tuloksista
YLE Uutiset Grafiikka

YLE Uutisten kyselyssä yli puolet (109) istuvista kansanedustajista ilmoitti tukevansa lisäydinvoiman rakentamista. Vain alle neljännes (46) kertoi vastustavansa ydinvoimaa. Vajaa neljännes (45) edustajista empii vielä kantaansa tai ei halunnut vastata kyselyyn.

Kyllä-enemmistö koostuu etenkin kolmen suurimman puolueen edustajista. Kokoomuksen 51 kansanedustajasta 47 ilmoittautui lisäydinvoiman kannattajiksi, ainoastaan yksi puolueen jäsen vastustaa ydinvoimaa. Lisäksi kolme kokenutta kokoomuslaista kieltäytyi vastaamasta YLEn kyselyyn.

Myös keskustassa vankka kyllä-joukko

Myös päähallituspuolueessa kyllä-leiri on vankka ei-vastaajiin verrattuna. Keskustalaisista 30 kannattaa uutta ydinvoimaa, vastustajia on tällä hetkellä vain 5. Toisaalta 16 keskustalaista ei vielä halunnut kantaansa kertoa.

SDP:ssäkin ydinvoiman puolustajia on monin verroin vastustajiin nähden: 27 vastaan 11. Yhteensä 16 demaria ei kantaansa kertonut.

Vankinta vastustus on vihreissä ja vasemmistoliitossa, joissa kukaan kyselyyn vastanneista ei tukenut ydinvoimaa. Kolmessa pienimmässä puolueessa suhteet ydinvoimaan ovat vielä hyvin hajallaan.

Rakennuslupien määrästä nousee riita

Vaikka päätös ydinvoiman lisäämisestä vaikuttaa eduskunnalle helpolta, kova vääntö lienee luvassa uusien ydinvoimalalupien määrästä. Ydinvoiman lisäämisen kannattajistakin alle puolet on valmis myöntämään luvat kaikille hakijoille. Hallituspuolueet keskusta ja kokoomus ovat aivan eri linjoilla.

Kokoomuksen vastaajista valtaosa eli 40 kansanedustajaa olisi valmis heti myöntämään luvat jokaiselle kolmelle hakijalle eli nykyisten voimaloiden omistajille Fortumille ja Teollisuuden voimalle sekä uudelle yrittäjälle Fennovoimalle. Keskustassa ja SDP:ssä mieluisin vaihtoehto kuitenkin on myöntää lupa vain yhdelle hakijalle.

Jos pääministeri Vanhasen kaavailema aikataulu pitää, hallitus vääntää omat ydinvoimaesityksensä vielä kevätlumilla. Näin eduskunta saisi jokaisen kolmen lupahakijan kohtalon käsiinsä jo ennen kesälomaa.

Lähteet: YLE Uutiset / Paula Pokkinen