Myönteiset tunteet saattavat ehkäistä sydänsairauksia

Iloiset ja innostuneet ihmiset ovat paremmassa suojassa sydänsairauksilta kuin synkistelyyn taipuvaiset, kertoo tuore tutkimus. Myönteisten tunteiden vahvistaminen saattaa auttaa sydänsairauksien ehkäisyssä.

terveys

Columbian yliopiston tutkijat seurasivat onnellisuustasoja yli 1 700 kanadalaiselta aikuiselta, joilla ei vuonna 1995 ollut ollut sydänongelmia. Kymmenen vuoden kuluttua sydänvaivoista kärsi 145 ihmistä.

Onnellisilla ihmisilla sydänongelmat olivat vähemmän todennäköisiä kuin muilla.

Onnellisuutta mitattiin viisiportaisella asteikolla. Tutkijoiden mukaan kukin asteikon porras vastasi 22 prosenttia pienempää riskiä sydänvaivoihin. Tutkijat huomioivat myös muut tekijät kuten iän, sukupuolen ja tupakoinnin.

Yhdysvaltalaisten tutkijoiden mukaan tarvitaan lisätutkimusta ennen kuin varsinaisia hoitosuosituksia voidan antaa.

- Jos kokeet tukevat löydöksiämme, tuloksista voi olla uskomatonta hyötyä lääkäreille ja potilaille terveyden edistämisessä, sanoo tohtori Karina Davidson Columbian yliopistosta.

Davidson huomauttaa kuitenkin, että onnellisilla ihmisillä on usein terveellisemmät elintavat kuin muilla. On myös mahdollista, että jokin toistaiseksi tuntematon geneettinen piirre ennakoi sekä onnellisuutta että vähäistä sydäntautien riskiä.

Asiantuntijoiden mukaan onnellisuus itsessään saattaa kuitenkin parantaa sydämen terveyttä. Stressi vapauttaa elimistössä hormoneja, jotka saattavat vahingoittaa sydänlihasta. Stressi saattaa myös laajentaa verisuonia liian avoimiksi, mikä voi osaltaan edistää sydänsairauden kehittymistä.

Sydänsairaudet ovat johtava kuolinsyy sekä miehillä että naisilla Euroopassa, Yhdysvalloissa ja useimmissa muissa teollisuusmaissa.

Tutkimus julkaistiin European Heart Journal -lehdessä.

Lähteet: AP, Reuters