1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. urheilu

Lumilautailuslangin ABC

Suomen Lumilautaliiton toiminnanjohtaja Mats Lindfors kertoo mitä ovat "isosti vedetyt ranit", "mellakat" ja "bäkkiysit.

urheilu

Lumilautailua katsellessa ja kuunnellessa moni tavallinen kaduntallaaja saattaa olla ymmällään, sillä lajin termit eivät helpolla maallikolle avaudu.

Annetaan Lumilautaliiton toiminnanjohtaja Mats Lindforsin avata muutamia termejä lumilautailun parista.

Laskijat jaetaan "regular" ja "goofy" -laskijoihin. Mitä tällä tarkoitetaan?

- Se riippuu kumpi jalka edellä lasketaan. "Regular", eli normaali laskee vasen jalka edessä. "Goofy", eli hoopo laskee vastaavasti oikea jalka edellä.

Mikä on "fronttiseiska"?

- "Frontti" tarkoittaa sitä, että kaareen tullaan vatsanpuoleisella kaarella ja temppu tehdään siinä. "Bäkki" puolestaan vastaavasti sitä, että tullaan selänpuoleisella kantilla. Seiska taas viittaa kierteiden määrään asteissa. "Fronttiseiskassa" on siis kaksi kierrettä, 720 astetta ja hyppyyn tullaan vatsanpuolelta. "Ysissä" on kaksi ja puoli kierrosta ja "tonnit" ovat kolmen kierteen hyppyjä.

Millainen temppu on "tuplakorkki"?

- "Tuplakorkki" on uusi hybridi. Siinä tehdään voltti kierteillä. Siinä on sekä oman akselin ympärillä pyörimisiä, eli "seiskoja" ja "ysejä" mutta lisäksi pyöritään pään yli myös voltteja pää alas päin.

Miten selitetään "mellakka"?

- Olympialaisissa pitää olla mukana yksi suora hyppy, jossa ei ole mitään pyörimistä. Tarkoitus hakea tyylikästä, isoa hyppyä. "Mellakka" viittaa laudasta otettavaan otteeseen, "grabiin". Eli siis suora hyppy otteella laudasta.

"Bäkkiysi"

- Se on siis kaksi ja puoli kierrosta selän puolelta.

Peetu Piiroisen lasku päättyi "isoon tonniin". Mikä se on?

- Kun hyppy tehdään suurella nopeudella ja korkealle, niin se on "iso" lasku. "Tonni" on siihen vielä kolme kierrosta.

Ai niin, mikä on "rani"

- No se on se lasku ja Peetun "ranista" moni aamulla varmasti nautti.

Hopeaa juhlittu liitossa

Peetu Piiroisen olympiahopeaa on juhlittu myös Suomen Lumilautaliitossa

- Peetun lasku oli äärettömän tyylikästä ja isoa. Kyllä täällä ollaan ylpeitä Piiroisen pojasta ja kaikista lumilautailijoista. Tämä oli hieno veto, Lindfors hehkuttaa.

Lindfors korostaa, että Vancouverissa Peetu Piiroisen olympiahopea on lähes kuin kultamitali.

- Kultaa voittanut Shaun White oli suorituksessaan kyllä niin vahva, että oli selvä ykkönen. Ei tässä kisassa Peetulla ollut kultaan saumoja, Lindfors toteaa.

Lähteet: YLE Etelä-Karjala

Lue seuraavaksi