Otontalo kunnostettu huolella ja rakkaudella

Ylivieskassa sijaitsevan Otontalon entisöinti on kirjattu tarkasti kansien väliin. Työhön käytettyä tarkkaa tuntimäärää eivät pysty sanomaan edes remontin tekijät. Lopputulos on kuitenkin komea.

konservointi
YLE / Marjatta Harju

Maaseudun rakennuskannan restaurointi sekä kulttuurihistoriallisten rakennusten kuten vanhojen puukirkkojen hoito ja korjaus ovat olleet Ylivieskassa järjestetyn teemaseminaarin pääaiheita. Raudaskylän kristillisen opiston ja Oulun yliopiston järjestämässä tapahtumassa on mukana kuutisenkymmentä osallistujaa, jotka pohtivat myös ilmastonmuutoksen huomioonottamista rakennusten kunnostamisessa.

Keskiviikkona seminaarilaisille tarjottiin luentojen lisäksi kyläkierros, jonka aikana osallistujat tutustuivat kulttuurihistoriallisesti merkittäviin kohteisiin eli Raudaskylän vanhaan tiilitehtaaseen ja Vähälläkankaalla sijaitsevaan Otontaloon.

Läheinen tunneside motivoi

Otontalon nykyiset omistajat Anne ja Veikko Leppälä ovat remontoineet kulttuurihistoriallisesti merkittävää taloa jo kymmenkunta vuotta. He hankkivat Otontalon omistukseensa vuonna 1999. Ensimmäinen merkintä Otontalosta, alunperin Jaakon talosta, on vuodelta 1844 eli talo on ollut pystyssä Vähälläkankaalla ainakin 166 vuotta.

- Tämä on ollut Veikon kasvukoti, hän on muuttanut tähän vuoden ikäisenä. Asuimme tuossa aika lähellä. Lapsille tämä on ollut mummola ja vuosien myötä talo on tullut tosi rakkaaksi. Senkin takia oli tosi mukavaa aloittaa remontti, kun saimme talon omistukseen, kertoo Anne Leppälä.

Töitä onkin riittänyt ja niiden tekemiseen on käytetty paljon niin lomia kuin vapaa-aikaakin. Työlistalla on ollut muun muassa kivijalan ja ikkunoiden uusiminen, kuistin rakentaminen vanhan mallin mukaan sekä ikkunoiden uusiminen. Lisäksi kellarikerrokseen on rakennettu pesu- ja saunatilat sekä isäntäparille omat työtilat. Viimeksi yläkertaan saatiin valmiiksi kaksi huonetta ja aina tarpeellista varastotilaa.

Alakerrassa on 62-neliöinen tupa ja neljä makuuhuonetta. Tupaa on komistamassa Veikko Leppälän entisöimä 3,5 metriä pitkä pöytä, alkuperäinen hella sekä takka, jonka suunnittelu on isäntäparin omaa käsialaa.

- Piirsin pikkuisen mallia siitä, minkälaista toivetta meillä takan suhteen oli. Sitten annoin muurarille vapaat kädet. Ammattimiehenä hänellä oli kokemusta siitä, minkälainen takka tupaan sopi. Oikein tyytyväisiä olemme lopputulokseen, selvittää Otontalon emäntä Anne Leppälä.

Lähteet: YLE Keski-Pohjanmaa