1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Nato

Huovinen: Nato-intoilijoiden perusteltava kantansa tarkemmin

Kansanedustaja Susanna Huovinen (sd.) vaatii Viikon välihuuto -kolumnissaan, että Naton jäseneksi mielivien olisi perusteltava kantansa tarkemmin.

Nato
Kansanedustaja Susanna Huovinen (sd.)

SDP järjesti eduskunnassa ison ja avoimen seminaarin ulko- ja turvallisuuspolitiikasta. Tilaisuudessa julkistettiin puolueemme laaja raportti aiheesta. Väkeä oli paikalla paljon eivätkä kaikki halukkaat edes mahtuneet mukaan. Se osoittaa, että ihmiset ovat hyvin kiinnostuneita Suomen tulevaisuuden valinnoista.

Puheenjohtaja Jutta Urpilainen linjasi tuossa seminaarissa aivan oikein, ettei Nato-jäsenyys ole ajankohtainen ensi vaalikaudella. Hänen mukaansa näköpiirissä ei ole sellaisia muutoksia, jotka antaisivat aiheen muuttaa Suomen nykyistä Nato-kantaa.

On tärkeää aloittaa kansalaiskeskustelu ulko- ja turvallisuuspolitiikan keskeisistä kysymyksistä hyvissä ajoin vaaleja. Jokaisen puolueen tulee kertoa avoimesti oma linjansa, johon kansalaiset voivat vaaleissa ottaa kantaa. SDP on keskustelun nyt avannut, toivottavasti muut puolueet liittyvät tähän debattiin.

Nato-jäsenyys ei ole hoppuillen tehtävä päätös. Suomen kaltaisen pienen maan pitää punnita mahdollisen jäsenyyden haittoja ja hyötyjä tarkoin. Mielenkiintoisen huomion teki seminaarissa kenraali Gustav Hägglund, joka totesi, että Nato-jäsenyys on puolustuksen kannalta marginaalinen asia, mutta jäsenyys voi romahduttaa puolustustahdon. Näin on hänen mukaansa käynyt monissa Nato-maissa.

Suomen linjana on ollut laaja-alainen yhteistyö eri toimijoiden kanssa. Tässä linjassa ei ole mitään vikaa. Niinpä niiden, jotka mahdollisesti Nato-jäsenyyttä kannattavat, tulee perustella tarkasti, mikä turvallisuuspolitiikassa on muuttunut siten, että Nato-jäsenyys olisi välttämätön.

Lähteet: Susanna Huovinen

Lue seuraavaksi