Kesäjuhlat jättävät roskaiset jäljet

Monilla kesäjuhlapaikkakunnilla on palattu viikonlopun juhlien jälkeen roskaiseen todellisuuteen. Hangossa on jo vuosikausia kärsitty Hangon Regatan tuomasta roskaamisesta ja alaikäisten juopottelusta.

Kotimaa
Rikottu olutpullo nurmikolla
YLE

Roskakinokset odottivat tänä aamuna siivojia Suomen eteläisimmän kaupungin hiekkarannoilla ja keskustan kaduilla. Viime vuonna roskien siivoukseen kului Hangossa 200 000 euroa. Tänä vuonna siivous tehdään säästösyistä vasta viikonlopun juhlien jälkeen.

Ympäristö roskaantuu, kun alaikäinen nuoriso saapuu tapahtuman aikaan pieneen kaupunkiin pitämään omia juhliaan. Lapsiperheitä tai aikuisia ei silloin Hangossa juuri näy.

Hankolaisille tilanne on tietenkin kiusallinen.

- Jengi örveltää melkein toisten kotiovien edessä. Olen aika paljon nähnyt sellaista, että paikalliset on suuttuneetkin siitä örvellyksestä ja melusta, kertoo Hankoon juhlimaan tullut espoolainen Juha Nykänen.

Roskausta vaikea estää

Roskaamista yritettiin viime vuonna Hangossa vähentää estämällä autoilu keskustaan ja järjestämällä musiikkifestivaali nuorisolle. Ajokiellon myötä roskat kuitenkin levisivät ympäri kaupunkia.

Myös muita konsteja on yritetty. Alaikäisiä juomareita on esimerkiksi sakotettu, alkoholijuomia kaadettu maahan ja leirintäalueelle järjestetty bussikuljetuksia. Toistaiseksi mikään ei ole tepsinyt.

Yhtenä ajatuksena on järjestää aikuisille tapahtuma, joka ehkä rauhoittaisi juhlintaa.

- Olisi tietysti hienoa, kun olisi vähän vanhemmillekin jotain. Ei tänne muuten mielestäni saada kuin nuorisoa, jota kiinnostaa vain juopottelu, sanoo hankolainen ylikomisario Mats Lagerstam.

Hangon regattaan osallistui tänä vuonna 178 venekuntaa, viime vuonna veneitä oli lähes 200. Poliisin mukaan viikonlopun juhlinta on sujunut edellisvuotta rauhallisemmin.

Lähteet: YLE Uutiset