1. yle.fi
  2. Uutiset

Lentävistä lautasista tuli mustia kolmioita

Britanniassa on julkistettu yli 6 000 sivua ufohavaintoja käsitteleviä raportteja, kertoo yleisradioyhtiö BBC. Aineisto käsittää ihmisten ufokokemuksia vuosilta 1994-2000.

Ulkomaat

Aineistossa kuvaillaan muun muassa silminnäkijöiden havaintoja erimuotoisista ja -kokoisista lentävistä kohteita. Mukana on myös piirroksia.

Tiedot on julkistettu osana puolustusministeriön ja kansallisarkiston kolmivuotista projektia. Britannia on julkistanut ufohavaintoja käsittelevää aineistoa aiemmin jo neljään otteeseen.

Asiantuntijoiden mukaan asiakirjoista ilmenee, miten ufohavainnot ovat muuttuneet viime vuosikymmeninä. Tämä voi johtua muutoksista populaarikulttuurin tavassa kuvata ufoja.

Uusimmassa aineistossa ufoalukset kuvataan usein suurina, mustina ja kolmikulmaisina, kun taas 1940- ja 1950-lukujen aineistossa muoto muistutti usein lautasta tai kiekkoa.

Aineistossa on muun muassa tapaus, jossa birminghamilainen mies näki aamuyöllä valaistun sinisen kolmion leijumassa puutarhansa yläpuolella. Alus jätti jälkeen valkoista ainetta, jota mies keräsi hillopurkkeihin. Asiakirjat eivät paljasta, mitä aineelle tapahtui.

Erään ufohavainnon tekivät Bostonin ja Skegnessin poliisit. Havainto saatiin tallennettua filmille ja myös tutkassa näkyi tuntemattomasta syystä johtuva poikkeama. Myöhemmässä tutkimuksessa havainnoille löydettin selitykseksi nouseva Venus-planeetta ja korkeasta kirkontornista tutkaan tullut kaiku.

Asiakirjat ovat ladattavissa ilmaiseksi Britannian kansallisarkiston verkkosivuilla kuukauden ajan.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi