1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Salo

Salon kaupunginjohtaja: Yhdistymissopimuksesta ei Salossa livetty

Salon kaupunginjohtaja Antti Rantakokko kehoittaa Oulun seudun kuntapäättäjiä pitäytymään kuntaliitoksen jälkeen tarkasti yhdistymissopimuksessa. Salo, Halikko, Kiikala, Kisko, Kuusjoki, Muurla, Perniö, Pertteli, Suomusjärvi ja Särkisalo yhdistyivät 55 000 asukkaan Saloksi vuoden 2009 alussa.

Kuva: YLE / Kimmo Gustafsson

Salon kaupunginjohtaja Antti Rantakokko ei povaa varsinaisia sudenkuoppia Oulun seudun kuntien liittymisen esteeksi. Paljon töitä yhteenliittymisen onnistumiseksi on kuitenkin tehtävä.

- Kuntaliitospäätös on saatava ensiksi aikaan. Sen jälkeen alkaa kunnan ja sen palveluverkon rakentaminen. Toiminnallinen kokonaisuus on saatava kuntoon. Liitoksen jälkeen huolellinen toimeenpanon suunnittelu on tärkeä. Hyvä olisi myös, että nopeasti valitaan vastuullinen vetäjä, joka vastaa muutoksesta, Rantakokko painottaa.

Salossa onnistuttiin kaupunginjohtajan mukaan hyvin. Uusi selkeä kuntarakenne mahdollistaa monia asioita ja muutoksia.

- Salon seudulla oli kymmenen kuntaa ja neljä kuntayhtymää. Nyt yksi valtuusto päättää. Myös organisaatioiden rajat ovat matalampia kuin ennen kuntaliitosta. Asiat yksinkertaistuivat.

Henkilöstö on turvassa

Salossa liputetaan henkilöstön kanssa käytäville keskusteluille. Rantakokko painottaa, että nimenomaan toimintatapojen organisoinnista on päätettävä.

- Kuntaliitoksessa tulee viiden vuoden työsuhdeturva, joten asioita on hyvää aikaa järjestellä. Tällaisina aikoina se on varmempi turva henkilöstölle kuin vanha peruskuntakuvio.

Ns. vanhoista kunnista palautetta on tullut vähän. Salon seudun kuntien yhdistäminen tapahtui lähes yksimielisesti eli 90% valtuustojen valtuutetuista oli liitoksen takana. Sillä oli oma merkityksensä.

- Alkuvaiheessa, kun organisaatiot pannaan yhteen, joudutaan toimintoja hiomaan. Puhelinliikenteen toimiminen ja sekin, että kunnassa tiedetään kuka toimii missäkin, vie oman aikansa, Rantakokko sanoo.

- Lähipalvelut pitää määritellä tarkasti. Kuntajakoselvittäjä Arto Kosken yhdistymissopimuksessa nämä on otettu varmasti huomioon. Eli suunnitelmasta kannattaa pitää kiinni ottaen huomioon kuitenkin tämän ajan mitä nyt eletään.

Kaupunginjohtaja Rantakokko painottaa, että Salossa ei ole missään asiassa yhdistymissopimuksesta poikettu.

- Yhdistymissopimus on asiakirja, josta kannattaa pitää kiinni, Salon kaupunginjohtaja Rantakokko kehoittaa.