Hyppää sisältöön

Hallitus maksoi amerikkalaiskonsultille 15 000 euroa

Hallitus maksoi amerikkalaiselle konsulttiyritykselle 15 000 euroa ideoiden saannista seuraavan hallituksen ohjelmaan. Tieto käy ilmi valtioneuvoston kanslian ja amerikkalaisen McKinsey & Company –yhtiön välisestä sopimuksesta.

Valtioneuvoston kanslia luovutti kopion viime syksynä tehdystä sopimuksesta YLE Uutisille torstaina. McKinsey & Company on laatinut suunnitelmia muun muassa Suomen terveydenhuoltojärjestelmän ja kilpailupolitiikan uudistamisesta.

Valtioneuvoston puolesta sopimuksen on tilannut talousneuvoston tuolloinen pääsihteeri, alivaltiosihteeri Vesa Vihriälä. Vihriälä ei ole tällä hetkellä valtioneuvoston palveluksessa. Hän aloitti tällä viikolla talouskomissaari Olli Rehnin asiantuntijana.

Konsulttisopimuksen hintaa voi luonnehtia tavanomaiseksi tämänkaltaisesta työstä. Yleensä konsultti odottaa saavansa uusia toimeksiantoja tilaajalta. Tiedossa ei ole, että hallitus olisi tehnyt muita sopimuksia amerikkalaisyhtiön kanssa.

Valtioneuvoston kanslia vastaa pääministerin johdolla hallitusohjelman toimeenpanon valvonnasta ja avustaa pääministeriä valtioneuvoston johtamisessa.

SDP:ssä hämmästellään konsultin käyttöä

SDP:n varapuheenjohtaja Maria Guzenina-Richardsson on ihmeissään, että pääministeri on palkannut amerikkalaisen konsulttifirman avustamaan seuraavan hallituksen ohjelmaa.

Hänen mielestään tämä on osoitus siitä, että hallitus on eksyksissä ja vailla omia ideoita.

- Voi myös kysyä, onko asianmukaista, että yksi puolue valmistelee seuraavan hallituksen papereita, vaikka ei edes välttämättä istu siinä. Vai onko niin, että Kepu ostaakin nyt valtion varoilla itselleen vaaliohjelman? Guzenina-Richardsson sivalsi.

- Käytäntöhän on, että puolueet laativat omat vaaliohjelmansa. Vasta sen jälkeen laaditaan hallitusohjelma, hän muistutti.