Valmentaja rakensi itselleen oman jalkapallohallin

Liikuntatiloihin on usein enemmän tulijoita kuin mitä on vapaita vuoroja. Tilannetta korjataan yhä enemmän yksityisellä rahalla. Uusin tulokas on kokkolalaisyrittäjän omalle työpaikalleen rakentama jalkapallohalli.

liikuntatilat
Kuvassa Håkan Nyman, jalkapallo jalkansa alla. Takana näkyy harjoituksissa tarvittavaa välineistöä.
Yrittäjä Håkan Nyman teki oman jalkapallon harjoitushallin.YLE / Petra Haavisto

Teerijärvellä jalkapallojunnuille valmistuu tänä vuonna harjoitushalli, Seinäjoen Wallsport Arena rakennettiin pari vuotta sitten, Pedersören jäähallin Anders Wiklöf Areenan taustalla on ahvenenmaalainen liikemies. Kokkolalainen valmentaja Håkan Nyman on tehnyt pienen jalkapallohallin työpaikalleen Kokkolan Kosilaan.

Nymanin liiketilojen yhteydessä on tilat pienelle punttisalille, jonka takaa avautuu 16x13 metrinen kenttä. Kenttä on päällystetty norjalaisella kolmannen sukupolven tekonurmella.

- Pääpaino tällä kentällä on yksilövalmennuksessa. Paljon koordinaatio- ja syöttöharjoituksia, nopeita käännöksiä ja pallonkäsittelyä, kertoo taitojalkapallon ystäväksi tunnustautuva Nyman.

Yksilötaitojen lisäksi Nyman haluaa kohentaa pelaajiensa eli GBK:n junioreiden fysiikkaa. Punttisali onkin hyvä lisä keinonurmelle, 16 pelaajan ryhmä voidaan jakaa näin kahtia.

- Ei puhuta kuitenkaan levytangoista tai punteista, koska ei ole päätarkoitus, että rakentaisimme isoja ja voimakkaita pelaajia. Juniorijalkapallossa on kehitettävä pelaajien fysiikkaa monipuolisesti. Olemme Suomessa 10 vuotta jäljessä voimaharjoittelussa. Pelaajan pitää voimistua ja olla nopeampi kentällä.

Omalle tekonurmelle käyttöä

Kokkolassa etenkin junioreiden harjoittelutilat ovat kortilla. Nymanin yksityiseen halliinkin olisi tulijoita jonoksi asti, mutta Nyman painaa jarrua.

- Tämä on tarkoitettu omille joukkueilleni. Halli on poikien käytettävissä ympäri vuorokauden. Asennan tänne vielä musiikkilaitteet. Musiikin kautta harjoituksiin saa fiilistä ja rytmiä. Ja musiikin pitää soida kovaa!

Nyman on itse rakentanut hallinsa talkoovoimin. Tekonurmea on vielä varastossa odottamassa mahdollista väliseinän purkua, mikä toisi lisää neliöitä halliin. Lisäneliöt eivät ole kuitenkaan itsetarkoitus Nymanille, joka haluaa pitää pääpainon yksilöharjoittelussa.

- Kävin juuri Englannissa ja tutustuin aivan vastaavaan halliin, varustus oli aivan sama. Pieniä maaleja, pujottelutötteröitä ja verkot seinillä. Pallot pysyvät kentällä eikä aikaa tuhraudu pallojen hakemiseen, toteaa ihannetilat itselleen rakentanut valmentaja.

Lähteet: YLE Keski-Pohjanmaa