1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. turkisteollisuus

Niskuritarhoja uhkaa rahoitus- ja myyntiboikotti

Turkistuottajien huutokauppayhtiö uhkaa kovilla rangaistuksilla tarhoja, joilla rikotaan ympäristö- ja eläinsuojelumääräyksiä. - Jos tarhaaja ei korjaa ilmenneitä puutteita Turkistuottajat Oyj lopettaa tilan rahoituksen eikä ota tilan nahkoja myyntiin, toteaa yhtiö torstai-iltana antamaassaan tiedotteessa.

turkisteollisuus
Eläinaktivistien kuvaa

Yhtiön mukaan elinkeinon omat tarkastajat tutkivat ilmiannetut turkistilat välittömästi.

- Mikäli tiloilla ilmenee eläinsuojelullisia puutteita, niiden korjaamiseksi annetaan lyhyt määräaika. Määräajan päättyessä tila tarkastetaan yhdessä kunnaneläinlääkärin kanssa. Ellei puutteita ei ole korjattu määräaikaan mennessä, lopettaa myyntiyhtiö tarhan rahoituksen eikä ota tilan nahkoja myyntiin.

Turkistuottajat Oyj on yllättynyt Oikeutta Eläimille -järjestön julkaisemasta materiaalista, joka ei tarhaajien mukaan anna oikeata kuvaa suomalaisesta turkiselinkeinosta. Sen mukaan alalla on tehty pitkäjänteistä työtä eläinten hyvinvoinnin parantamiseksi, eikä laiminlyöntejä sallita.

Varmuuden vuoksi huutokauppayhtiö käynnisti viime vuonna toimenpideohjelman sellaisten tilojen varalta, joilla mahdollisesti paljastuu tai epäillään olevan eläinsuojelu- tai ympäristömääräysten laiminlyöntejä. Toimenpideohjelma laitetaan nyt täytäntöön kaikilla niillä tiloilla, joilta Oikeutta Eläimille -järjestö paljasti keskiviikkona kuvia.

Puheenjohtaja hämmästyi

Yhtiön hallituksen puheenjohtaja, lohtajalainen tarhaaja Jorma Kauppila myöntää esillä olleiden, väitettyjen eläinsuojelurikkomusten heikentävän alan uskottavuutta.

Esille tulleet kuvat yllättivät Kauppilan. Hän oli olettanut muualla Pohjoismaissa esille tulleiden vastaavien kohujen opettaneen suomalaistuottajat huolellisemmaksi eläinten kohtelussa.

Lähteet: YLE Keski-Pohjanmaa

Lue seuraavaksi