Jaakko Selin komentaa rikkomaan rajoja

Osto- ja myyntiliikkeen takahuoneessa syntynyt Jaakko Selin kiinnostui estetiikasta jo pienenä. Taideteollisen korkeakoulun kasvatti kiertää maailman muotilavoja ja innostuu edelleen uusista trendeistä. Selin muistuttaa, että muoti on muutakin kuin kauniita vaatteita.

muoti
Jaakko Selin
Jaakko Selin haluaa rajat rikottavaksi.YLE Sari Ursin

Toimittaja ja juontaja Jaakko Selin toteaa nopeasti, että enää ei ole vain yhtä muotitrendiä.

-Pienet asiat ovat muotia. Jokainen ihminen voi poimia itselleen sopivia asioita. Maailman muotilavoilla on näkynyt muutaman edellisen sesongin aikana kankaiden läpinäkyvyys. Kankaat ovat olleet ohuita, sifonkia tai verkkoa. Maailman lavoilta tulee ideoita meidänkin vaatekauppoihin, kertoo Selin.

Ensi kesän muoti on romanttista

Tulevana kesänä yhdistellään erilaisia farkkukankaita ja kesävaatteita koristellaan ensi kesänä paljon röyhelöin ja pitsein.

- Nykyään voi olla vaikkapa kolmeakin erilaista farkkukangasta yhdisteltynä, esimerkiksi kivipestyä, pesemätöntä tai rikottua kangasta. Myös eri värejä voidaan yhdistellä yhdistellä huolettomasti. Ensi kesänä muotiin tulevat raidat, se varmasti ilahduttaa monia suomalaisia naisia, nauraa Selin.

- Yhtenä trendinä on yhdistellä kuvioita eripuolilta maailmaa. Samaan vaatteeseen on esimerkiksi laitettu bulgarialaisesta huivista kukat ja perulaisen temppelin seinältä jotain, Selin arvioi muotiin tulleita "hipahtavia" kuoseja.

Ulkonäkö vaikuttaa niin muotilavoilla kuin arkielämässäkin

Selin kertoo kuinka hänen mielestään suomalaiset nuoret miehet ovat nykyään aikaisempaa kiinnostuneempia ulkonäöstään. Hänen mukaansa ulkonäkö vaikuttaa elämään monin tavoin.

- Kyllä ulkonäkö vaikuttaa niin työelämään kuin rakkauselämäänkin, Selin miettii.

- Näytöslavojen naiset ovat suoraan sanottuna hengareita. Heidän päällään esitellään ideoita ja värejä. Muotitalot haluavat kuvia esille ja siksi he valitsevat erikoisia malleja ja vaatteita. Ihmiset muistavat muotitalon nimen ja vaikka he eivät ostaisikaan kyseisen yrityksen vaatteita he saattavat ostaa hajuvettä tai laukun, joita yritys valmistaa, kertoo Jaakko Selin.

Pukeutumisneuvojista apua ja haittaa

- Kauppojen pukeutumisneuvojat ovat minusta hyvä idea, kun ihminen kokee tarvitsevansa sellaista. Heitä tarvitaan etenkin silloin, kun asiakas on osallistumassa suuriin juhliin, koska Suomen on vallannut kummallinen konservatiivinen aalto. Nyt halutaan juhlia vanhan aikaisesti ja etiketin mukaan. Täytyy myös muistaa, että pukeutumisneuvojat ovat omien vaateketjujensa vankeja ja he esittelevät niitä vaatteita ja tuotteita, joita heidän kaupassaan on myytävänä. Näin voi jäädä paljon kokematta ja näkemättä, sanoo Selin.

- Etiketti saa ja pitää rikkoa, jos sen tekee tietoisesti. Täytyy tietää miten pitäisi pukeutua, silloin voi pukeutua väärin, opastaa Selin.

Lähteet: YLE Etelä-Savo