Tirkistys prinsessojen elämään kiinnostaa

Sukellukset prinsessojen, sotapäälliköiden ja kreivittärien elämään herättävät kiinnostusta Satakunnassa. Satakunnan museon perinteiset yleisöluennot ovat löytäneet vakiyleisönsä, mutta koko ajan joukkoon löytyy uusia historiasta kiinnostuneita.

luennot
Satakunnan museon yleisöluento 1500-luvun Pohjolan prinsessoista keräsi suuren kuulijajoukon.
YLE / Mari Itkonen

Turun yliopiston tutkijan Anu Lahtisen luento prinsessoista saa Satakunnan museon luentosalin pullistelemaan kiinnostuneista. Puolitoista tuntia kestävän luennon aiheena on Pohjolan prinsessat 1500-luvulla. Luento on osa Satakunnan museon tämän kevään henkilöhistoriaan nojaavaa teemaluentosarjaa.

- Ei tällaista tietoa saa mistään muualta kuin näiltä luennoilta. Kuninkaista voi lukea kirjoista, mutta historian naisista harvemmin, toteavat porilaiset luentojen vakikävijät Eeva Hermonen, Sirpa Eskelinen ja Eila Pajala.

- Olen sukututkija ja minua kiinnostaa menneet vuosisadat suunnattomasti. Tällaiset luennot tukevat minun harrastustani mukavasti, porilainen Pirkko Ilkka lisää.

Noidat ja puvut kiinnostavat

Satakunnan museo on järjestänyt yleisöluentosarjoja säännöllisesti vuodesta 2003 lähtien yhteistyössä Länsi-Suomen kesäyliopiston kanssa. Suurimmat kävijämäärät on kerännyt noituudesta kertova luentosarja, jolloin luentoja kuunteli satapäinen yleisö. Tämän ja viime vuoden luennoilla on käynyt keskimäärin 30-40 kuulijaa.

- Mutta esimerkiksi 1800-luvun pukumuotia Porissa ja maailmalla -luento keräsi aivan hurjan suuren yleisön, jopa 130 kiinnostunutta muutama päivä sitten. Mukavaa on se, että vaikka meillä on selvästi vakikävijät, tavoitamme joka luennolla myös uusia kuulijoita, iloitsee museolehtori Carita Tulkki.

Tänä keväänä luennoitsijoiden avulla pääsee vielä sukeltamaan sotapäälliköiden ja kreivittärien elämään. Syksylle on jo suunnitteilla luentosarja nimistöntutkimuksen saralta.

Lähteet: YLE Satakunta / Mari Itkonen