1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kiharapilvi korvaa jäykän nutturan

Vanhojen tanssien tyyli on tullut nykyaikaan. Tyttöjen tiettyä vuosisataa edustavat kampaukset ovat jääneet muodista ja pukeutuminen on muuttunut iltapukumaiseksi.

Kuva: YLE Salla Jokivarsi

- Tytöt haluavat kiharaa ja avonaista. Hiukset laitetaan vain löyhästi kiinni. Nutturoita tehdään enää ihan muutamia, kertoo kampaamoyrittäjä Eve Hovattala Naps-kampaamosta Kouvolasta.

Moni kampaaja on ollut perjantaiaamuna työn touhussa jo anivarhain. Hovattalan tuolissa istui Anjalankosken lukiota käyvä Ida-Maria Lahti, joka oli tilannut täyden palvelun setin: sekä kampauksen että perusteellisen meikin.

Kaiken kruunaa tietysti yhteistyössä ompelijan kanssa suunniteltu tanssipuku.

- Pukuni on iso ja muhkea, väriltään violetti prinsessapuku. Se on tavallaan kaksikerroksinen, siinä on organzaa helman päällä. Naruolkaimet menevät ristiin selässä, Ida-Maria kertoo.

Tanssipukujen ja kampausten kilpavarustelu kiihtyy vuosi vuodelta. Moni lukiolainen käyttää niihin useita satoja euroja. Ida-Marialla rahaa on kulunut 200-300 euroa.

- Tiedän, että jotkut käyttävät vanhojen tansseihin jopa 600 euroa.

Tanssipari ulkonäön perusteella

Myös tanssipari hankitaan yhä varhaisemmassa vaiheessa, koska ilman ei voi jäädä. Ida-Maria kysyi omalta pariltaan jo lukion ensimmäiseltä luokalla, josko tämä tulisi tanssipariksi. Peli on julmaa.

- Ulkonäkö vaikutti valintaani paljon, Ida-Maria kertoo.

Anjalankosken lukiossa ohjelmassa ovat mm. poloneesi, tango, mignon, cicapo ja wienervalssi.

- Tanssit ovat olleet helppoja, koska olin jo viime vuonna tansseissa parina.

Päivä voi kuitenkin olla rankka, sillä esityksiä on useita. Kampaus ja meikki ovat kovilla. Kampaajat usein kiinnittävätkin kampauksen normaalia tiukemmin.

- Tytöt pomppivat ja liikkuvat paljon päivän aikana. On parempi varmistaa, että tukka pysyy paikoillaan. Tupeerausta ja pinnejä, niin kyllä se pysyy, uskoo kampaaja Katja Eloranta.