Elias Muukan maisemat parrasvaloihin

Taidepiireissä lemiläissyntyisen Muukan maisemamaalaukset ovat arvostettuja, mutta suurelta yleisöltä hän on jäänyt tuntemattomaksi. Etelä-Karjalan taidemuseo ja Pohjanmaan museo kokosivat taiteilijan elämän ja teokset yksiin kansiin.

kulttuuri
Elias Muukan omakuva.
Elias Muukan omakuva.YLE Etelä-Karjala

Lauantaina Etelä-Karjalan taidemuseossa avautuu Muukan teoksista koottu näyttely. Aiemmin hänen tuotantoaan ei ole nähty vastaavassa laajuudessa.

Vuonna 1835 syntynyt ja vuonna 1938 menehtynyt taiteilija vaikutti Lemin lisäksi erityisesti Turussa ja Vaasassa. Vaasaan hän perusti yksityisen piirustus- ja maalauskoulun. Turussa hän puolestaan työskenteli opettajana Turun piirustuskoulussa.

Rakkaita Lemin järvenrantamaisemia

Elias Muukka maalasi erityisesti kesämaisemia.

- Kesäluonnonkuvat ovat hänen pääteemansa ja nimenomaan sisävesien maisemakuvat. Ja Lemi. Hänellä oli myös Ahvenanmaa-sidos Westerholmin kautta ja sitä kautta sitten vähän merimaisemia, kertoo Etelä-Karjalan taidemuseon intendentti Leena Räty.

Kesä valikoitui keskeiseksi aiheeksi Muukan opettajauran takia.

- Hän hankki elantoa perheelleen nimenomaan talviaikana opettamalla. Kesä oli oikeastaan hänen ainoaa vapaa-aikaansa, jolloin hän pystyi keskittymään maalaamiseen, Räty sanoo.

Kesät Muukka vietti perheineen pääsääntöisesti Lemillä. Lahnajärven rannoilta on syntynyt monia teoksia. Muukka maalasi samoja rantamaisemia eri vuosina. Vesi ja pilvet olivat pääosissa.

- Kun kiinnittää huomiota näihin taivaisiin niin hänellä ei ole kahta samanlaista taivasta. Niistä löytää tuulta ja ilmaa ja tämmöistä väreilyä, kuvailee museotoimen johtaja Marianne Koskimies-Envall Pohjanmaan museosta.

Muukan teoksista koottu näyttely siirtyy kesäkuussa Pohjanmaan museoon.

Taidetta seitsemällä vuosikymmenellä

Elias Muukka syntyi talonpoikaisperheeseen, jossa piirtämisestä kiinnostunutta poikaa ei juurikaan kannustettu.

- Hänen isoisänsä piti kirjoittamista tärkeämpänä, Räty kertoo.

Nuori Elias täytti piirroksillaan vanhat vaatteiden kaavat ja isoisänsä lautakuntapaperit.

Koulun Elias aloitti vasta 17-vuotiaana, kun hänet lähetettiin Viipuriin suomalaiseen alkeiskouluun. Seuraavana syksynä hän siirtyi ruotsalaiseen ylä-alkeiskouluun. Taidemaalari Selma Schaffer huomasi pojan kuvataiteelliset lahjat ja opetti häntä erikseen koulun ohessa. Siitä lähti Muukan taival erinäisissä taidekouluissa. Opintie ulottui Düsseldorfiin ja Pariisiin saakka.

Helppoa köyhän opiskelijan taival ei kuitenkaan ollut. Hänen kirjeistään ilmeni, että tavallisen kansan riveistä tullut taiteilija otettiin välillä huonosti vastaaan.

- Niihin aikoihin suurin osa taiteilijoista tuli sivistyneistön parista, Räty sanoo.

Muukka kuuluikin niihin harvoihin suomenkielisiin taiteilijoihin, jotka 1800-luvun lopulla nousivat suoraan kansanriveistä. Erityismaininnan ansaitsee myös hänen maalarinuransa pituus. Hän ehti maalata seitsemällä vuosikymmenellä.

Lähteet: YLE Etelä-Karjala