Hollanti ennenaikaisiin vaaleihin Afganistan-kiistan takia

Hollannin hallitus on kaatunut kiistaan Afganistanin-operaation jatkamisesta, ja hollantilaisjoukkojen odotetaan nyt vetäytyvän Afganistanista. Hollannissa joudutaan todennäköisesti järjestämään ennenaikaiset parlamenttivaalit kevään tai alkukesän aikana.

Ulkomaat
Hollantilaisia sotilaita palkitaan mitallilla
EPA/ROBIN UTRECHT

Pääministeri Jan Peter Balkenenden johtamat kristillisdemokraatit halusivat pitää hollantilaissotilaat Afganistanissa vielä senkin jälkeen, kun osaston nykyinen mandaatti päättyy elokuussa. Hallituksen toiseksi suurin ryhmittymä Työväenpuolue halusi puolestaan sotilaat kotiin. Hallituksen kaatumisesta ilmoitettiin aikaisin lauantaiaamuna 16 tuntia kestäneiden neuvottelujen jälkeen.

Nato oli esittänyt Hollannille pyynnön, että se jatkaisi operaatiota Afganistanissa. Hollannilla on Afganistanissa 2 000 sotilasta, suurin osa heistä Uruzganin maakunnassa Kabulin lounaispuolella. Hollanti on menettänyt 21 sotilasta operaation aikana.

Hallituksen kaatanut kiista on johtamassa siihen, että sotilaat kotiutetaan todennäköisesti ennen elokuun loppua. Naton pääsihterin Anders Fogh Rasmussenin tiedottaja korosti Naton kunnioittavan Hollannin päätöstä mutta toivoi, että Hollanti voisi pysyä Afganistanissa pienemmällä joukko-osastolla.

Pääministeri Balkenende jätti päivällä hallituksen eronpyynnön kuningatar Beatrixille.

Hollannin sisäministeriön mukaan Hollannissa pidetään todennäköisesti vaalit viimeistään kesäkuussa. Oikeistolaisen Geert Wildersin Vapauspuolueen on ennakoitu hyötyvän Afganistan-kiistasta tulevissa vaaleissa. Wilders on arvostellut Hollannin läsnäoloa Afganistanissa, islamia ja maahanmuuttoa islamilaisesta maailmasta.

Lähteet: Reuters, AP