Madeiran tulvakatastrofin raivaustyöt jatkuvat

Raivaustyöt ja uhrien etsintä rajuista tulvista ja mutavyöryistä kärsineellä Madeiran saarella jatkuivat sunnuntaina. Paikallisten viranomaisten mukaan rankkasateiden aiheuttamat tulvat ja mutavyöryt ovat surmanneet ainakin 42 ihmistä. Loukkaantuneita on 120.

Ulkomaat
Pelastajat auttavat ihmisiä tulvan alta pois.
Reuters

Britannian ulkoministeriön mukaan kuolleiden joukossa on yksi britti. Muista ulkomaalaisista kuolonuhreista ei ole tietoa. 250 ihmistä on menettänyt kotinsa tulvien seurauksena.

Kova tuuli ja rankkasade aiheuttivat tuhoja varsinkin saaren eteläosassa. Meteorologien mukaan saarella satoi lauantaina yhtä paljon kuin tavallisesti koko kuukauden aikana. Madeiran pääkaupunki Funchal on pahimmin kärsineitä alueita.

Kaupungin pormestari Miguel Albuquerque kehotti lauantaina ihmisiä pysyttelemään sisätiloissa, kun useat kadut Funchalissa olivat veden vallassa. Viranomaiset kehottavat ihmisiä välttämään edelleen turhaa liikkumista.

Pahin myrsky kahteen vuosikymmeneen

Vesimassat kaatoivat puita ja vetivät mukanaan autoja. Tulvavesi ja maanvyöryt tuhosivat lisäksi siltoja ja vahingoittivat tiestöä.

Saarelle on lähetetty hätäapua emämaasta Portugalista. Matkaan lähti laivaston alus, helikoptereita, kuljetuslentokoneita ja kymmeniä pelastustyöntekijöitä. Myös Espanja on luvannut antaa apua, jos sille on tarvetta. Portugali on neuvotellut EU:n kanssa avustuksista.

Vastaava myrsky Madeiralla oli viimeksi vuonna 1993, jolloin kahdeksan ihmistä kuoli.

Suomalaiset rauhallisia

Suomen ulkoministeriön mukaan suomalaisia ei ole loukkaantuneiden tai menehtyneiden joukossa. Madeiralla on noin 600 suomalaismatkailijaa.

Aurinkomatkojen kaupallinen johtaja Tuomo Meretniemi oli yhteydessä saaren keskukseen Funchaliin kello 11:ltä Suomen aikaa. Oppaat ovat hänen mukaansa kiertämässä kaupunkia ja tutustumassa tilanteeseen.

Päähotellialue on Meretniemen mukaan säästynyt vaurioilta. Hän kertoo suomalaisten suhtautuneen tilanteeseen erittäin rauhallisesti.

- Päivystyspuhelimeen tuli illan aikana vain pari soittoa. Suljettuna ollut lentokenttä on avattu aamulla liikenteelle. Osa paikallisista matkailuyrityksistä on kärsinyt tulvista. Myös osa suosituista patikointipoluista, levadoista on kulkukelvottomia vedentulon vuoksi, Meretniemi kertoi YLE Uutisille.

Lähteet: YLE Uutiset, AFP, AP, Reuters