Ajokilometreihin perustuva autovero altis huijaukselle

Kilometreihin perustuva autovero ja Helsinkiin kaavailtu ruuhkamaksu ovat alttiita huijaukselle, kirjoittaa Väli-Suomen sanomalehtien Sunnuntaisuomalainen. Molemmat perustuvat autojen satelliittipaikannukseen, mutta internetistä saa tilattua laitteita, joilla paikannuksen voi estää.

Kotimaa

Kilometrivero ja ruuhkamaksu laskutettaisiin satelliittipaikannuksen tietojen mukaan. Häirintälaitteilla voi kuitenkin estää satelliittien ja ajoneuvon välisen yhteyden.

Internetistä saa tupakansytyttimeen kiinnitettävän häirintälaitteen edullisimmillaan noin 50 eurolla. Laitteita markkinoidaan autoon piilotettujen vakoilulaitteiden käytön estämiseen.

GPS-liikenteen häiritsemiseen tarkoitetut laitteet ovat Suomessa laittomia. Luvattomien laitteiden etsiminen jäisi käytännössä poliisin vastuulle.

Sunnuntaisuomalaisen haastattelema liikenneneuvos Seppo Öörni ei ota kantaa siihen, riittäisikö viranomaisilla resursseja pienikokoisten häirintälaitteiden etsimiseen. Hän uskoo, että niitä voitaisiin tarkkailla muun liikennevalvonnan yhteydessä.

Öörni uskoo, että häirintälaitteiden kitkemiseksi joudutaan rakentamaan tekninen valvontajärjestelmä. Todennäköisin vaihtoehto on rekisterikilpiä kuvaavat liikuteltavat kamerat.

- Huijausongelma on ratkaistavissa, mutta on toinen juttu, paljonko se maksaa. Hinta on sitä suurempi, mitä korkeammaksi kiinnijäämisriski halutaan, Öörni kertoo. Kamerajärjestelmää voitaisiin kuitenkin käyttää samalla myös muuhun liikennevalvontaan.

Helsinki suunnittelee ottavansa ruuhkamaksun käyttöön noin viiden vuoden kuluessa. Kilometreihin perustuvasta autoverosta ei ole päätöstä, mutta liikenneministeri Anu Vehviläinen (kesk.) on ehdottanut sellaista. Hollanti aikoo siirtyä kilmetriveroon vuodesta 2012 alkaen.

Lähteet: YLE Uutiset