Museoviraston sivuilta löytyvät maakunnan parhaat kulttuurikohteet

Museovirasto on avannut uudet nettisivut, joissa esitellään koko Suomen merkittävimmät rakennetut kulttuuriympäristöt. Omatoimimatkailijalle tämä sivusto tarjoaa erinomaisen lähtökohdan kulttuurikierroksille.

Yle Uutisten artikkeliarkisto
Porvoon museon rakennustutkija Henrik Wager ja vanhoja karttoja.YLE / Paavo Häikiö

Tiesitkö että Lapinjärvellä olevaa Struven astemittausketjua käytettiin liki 300 vuotta mittamaan maapallon muotoa ja kokoa? Entä oletko käynyt katsomassa Loviisasta löytyvää Strömforssin ruukkiyhdyskuntaa, jonka perusti Johan Creuz 1600-luvun lopussa?

Puhumattakaan Husholmenin keskiaikaisesta linnasaaresta Porvoossa tai harvinaisen hyvin säilyneestä Härkäpään kalastajakylästä Loviisassa.

Nämä ovat vain muutamia esimerkkejä merkittävistä rakennetuista kulttuurialueista, jotka löytyvät Museoviraston nettisivujen kautta.

Osoitteen www.rky.fi (siirryt toiseen palveluun) kautta pääsee katsomaan karttaa, johon on merkitty satoja alueita niin Itä-Uudeltamaalta kuin muualta Suomestakin.

Itä-Uudellemaalle tyypillistä eheät kartanoalueet

Itä-Uudenmaan maakuntamuseon rakennustutkija Henrik Wager korostaa, että Museoviraston inventaariossa on kyse nimenomaan eheänä säilyneistä kokonaisuuksista, joissa on mukana yksittäisten rakennusten sijaan esimerkiksi kokonaisia kyliä ja vanhoja maanviljelysalueita.

Jos haluaa verrata Itä-Uudeltamaalta löytyviä kohteita muuhun Suomeen, mainitsee Wager entisen Pernajan, nykyisen Loviisan, kartanoympäristöt.

- Kyseessä on aika poikkeuksellinen kokonaisuus ihan valtakunnantasolla, koska alueelta löytyy useampi erittäin hyvin säilynyt vanha kartanoympäristö, jotka ovat jo keskiajalta lähtöisin, Wager kertoo.

Sivusto antaa eheän kokonaiskuvan koko Suomen rakennetuista kulttuuriympäristöistä

Itä-Uuttamaata leimaa myös monipuolisuus. Maakunnasta löytyy eimerkiksi Tolkkisten vanha sulfiittiselluloosatehdas, joka kuvaa 1900-luvun alun paperinjalostusta.

Wager nostaa esiin Porvoon ja Loviisan vanhojen kaupunkien rinnalle myös vanhat 1600-luvun ruukit, lukuisat keskiaikaisperäiset kylät, kuten Porvoossa Ylikkeen kylä tai Sondby, Pernajan Fasaby tai Sipoon Hindsby, sekä monet saaristolaiskylät.

- Nämä ovat äärettömän hyvin säilyneitä nimenomaan rakenteeltaan, jossa on viljelymaisema ja keskiaikaisperäinen kylätontti ja rakennukset suunnilleen vanhoilla paikoillaan, missä ne ovat kautta aikain olleet.

Kokonaisuutena voidaan puhua hyvästä kattauksesta suomalaisesta rakentamisesta keskiajalta aina näihin päiviin saakka.

Lähteet: YLE / Paavo Häikiö