Teatterin huumaa Oulussa

Maanantaina alkavat Kansainväliset lasten- ja nuorten teatteripäivät tarjoavat tänäkin vuonna monipuolisen kattauksen. Mukana on muun muassa pantomiimiteatteria ja kaupunginteattereiden vierailuja.

teatteritaide
Tapahtumatuottaja Sari Tannerin mielestä monet lasten ja nuorten teatteripäivien tapahtumista sopivat myös vanhemmille.YLE / Tiina Haapala

Tapahtumatuottaja Sari Tannerin mukaan festivaali on saavuttanut arvostetun aseman teatterikentällä.

Tänä vuonna 29. kertaa järjestettävän tapahtuman teema on satu.

- Se virtaa teemana ohjelmistossa ja somistuksessa. Teeman kehittely lähti liikkeelle Oulun Kaupunginteatteriin viime keväänä ohjelmistoon tulleen Prinsessa Rosa Ruususen kautta, kertoo Sari Tanner.

Teatteripäivät on nimensä mukaan kansainväliset. Ohjelmistossa on muun muassa ruotsalaista pantomiimiteatteria, venäläistä nukketeatteria ja englantilaisräppäri The Leanon vetämä rap-työpaja, jossa opetuskielenä on englanti, mutta räpätä voi millä kielellä hyvänsä. Suomalaista teatteria edustavat esimerkiksi Joensuun ja Kajaanin kaupunginteatterit sekä oululainen, suosiota saavuttanut nukketeatteri Akseli Klonk.

Erityisen innoissaan tuottaja Tanner on esityksestä, jonka Oulun Kaupunginteatteri on työstänyt yhdessä portugalilaisen partneriteatteri Teatro O Bandon kanssa.

- Esitys on eräänlainen interaktiivinen seikkailu. Ryhmässä on portugalilaisten lisäksi yksi suomalainen näyttelijä, jolle on luotu rooli esitykseen. Esityksessä puhutaan portugalia, ja se ikään kuin tulkataan suomeksi. Tosin eri kielillä ei ole niin merkitystä, haluamme, että esitykset voivat rikkoa kielimuurin.

Lasten- ja nuorten teatteripäivät on Tannerin mukaan etenkin teatterinväen keskuudessa arvostettu tapahtuma. Kysyntää on ollut ulkomaita myöten, ja tulevaisuudessa tapahtuman kansainvälisyyttä voidaan jopa laajentaa.

- Suomessa lasten- ja nuortenteatteri on ehkä lapsenkengissä verrattuna vaikkapa Englantiin. Tapahtumamme arvostuksesta kertovat tuntuvat kulttuuriavustukset taas ensi vuodelle Tanner iloitsee.

Hänen mukaansa tapahtuman valttina on kattava ohjelmisto, jotka tuovat lasten ja nuorten äänen laajasti kuuluviin.

- Monet esityksistä voivat tarjota paljon myös aikuisille, Tanner sanoo.

Esityksiä on sekä Oulun Kaupunginteatterilla että Valveella.

Lähteet: YLE Oulu