Pello jakaa päivystyksen Övertorneån kanssa

Pellon kunta jakaa ilta- ja viikonloppulääkäripäivystyksen Ruotsin Övertorneån kanssa. Aiemmin vuosina 2007-2009 kolmen kunnan ringissä mukana ollut Ylitornio jättäytyi vuoden lopussa pois yhteistyöstä.

Ylitornion kunta (Ruotsi)

Pellon johtavan lääkärin Tapani Riskun mukaan muutoksen myötä lääkäritarve lisääntyy molemmissa kunnissa.

Pellon ja Övertorneå jakavat päivystyksen siten, että maanantaisin ja keskiviikkoisin iltapäivystys on Övertorneålla ja tiistaisin ja torstaisin Pellossa. Viikonloppupäivystyksen perjantaista sunnuntaihin kunnat hoitavat vuoroviikoin.

Rahaa ei yhteistyössä liiku, sillä kuntien arvion mukaan päivystyspalveluita käytetään molemmissa kunnissa suurin piirtein yhtä paljon.

Rovaniemelle ei haluta

Pellon ja Övertorneån terveyskeskusten välinen matka on noin 60 kilometriä. Suurin piirtein saman verran matkaa oli myös Pellosta Ylitorniolle.

Riskun mukaan ilman rajan ylittävää yhteistyötä Pello olisi pakotettu ostamaan palvelut Rovaniemeltä, sadan kilometrin päästä. Tähän kunnassa ei haluta mennä, sillä kokemusten mukaan Rovaniemen lääkäripäivystyksessä on pitkät jonot.

- Siellä joutuu jonottamaan seitsemän tuntia. Meillä potilaat eivät odota, Risku sanoo.

Vastaavanlaista päivystysyhteistyötä ei tehdä muissa länsirajan kunnissa. Tornio ja Haaparanta ovat sopineet yhteistyöstä sairaankuljetuksessa.

Lähteet: YLE Lappi