Vancouver tavoittelee kultamitalia vihreydestä

Vancouverin olympialaisten kisajärjestäjät haluavat tehdä olympialaisista kaikkien aikojen vihreimmät. Ilmastonmuutoksen vastaisina ponnisteluina kisapaikoille ja olympiakyliin on rakennettu matalaenergiataloja ja olympialaisten päästöt kompensoidaan sijoituksilla uusiutuvaan energiaan. Lisäksi kisavieraat matkustavat julkisilla kulkuneuvoilla ja kierrättävät.

luonto
Roskien kierrätyslaatikko 'Vancouverissa
YLE

Yksityisautolla kisapaikoille ei ole mitään asiaa, sillä hiilineutraaleja olympialaisia tavoittelevan Vancouverin kisajärjestäjät ovat asettaneet etusijalle julkisen liikenteen.

Kisajärjestäjät ovat panostaneet myös matalaenergiatalojen rakentamiseen kisakyliin. Vancouverin olympiaorganisaation kestävän kehityksen vastaava Linda Coady iloitsee, että vihreän rakentamisen ja joukkoliikennevalintojen vuoksi olympialaisten päästöt vähenevät vähintään 15 prosenttia.

Olympiajärjestäjät ovat laskeneet tarkkaan kisojen tuottamat päästöt ja kompensoivat ne sijoittamalla uusiutuvan energian kehittämiseen. Olympialaisten päästökauppakumppanin johtajan James Tanseyn mukaan kukaan ei ole aiemmin tehnyt vastaavaa.

Asiantuntijoilta tunnustusta

Ympäristöasiantuntijat ovat antaneet Vancouverin kisajärjestäjille tunnustusta. Kanadalainen Suzuki Foundation antoi heille pronssia ilmastonmuutoksen vastaisesta taistelusta,

- Kyseessä on vahva suoritus, mutta ei kuitenkaan täyskymppi, sanoo olympialaisten hiilijalanjälkeä ja toimia sen pienentämiseksi selvittänyt Deborah Carlson Suzuki Foundationista.

Carlsonin mukaan olympiajärjestäjät olisivat voineet tehdä enemmän julkisen liikenteen rakenteiden parantamiseksi, jotta myös kisojen jälkeen joukkoliikenne toimisi yhtä mallikkaasti. Hänestä esimerkiksi tien leventämiseen käytetty 600 miljoonaa olisi voitu käyttää kestävän julkisen liikenteen kehittämiseen.

KOK:n halutaan ryhdistäytyvän

Iso olympialaisten hiilidioksidipäästöjen tuottaja on kisayleisö. Katsojien lentäminen eri puolilta maailmaa Vancouveriin tuottaa arviolta noin puolet olympialaisten hiilidioksidipäästöistä. Kisajärjestäjät yhteistyökumppaneineen yrittävät saada kisavieraat vapaaehtoisesti kompensoimaan omat lentopäästönsä.

Kisojen epäsuoria saastuttajia tallustaa tässä. Olympiayleisö tuottaa noin puolet olympialaisten hiilidioksidipäästöistä lentäessään kisoihin eri puolilta maailmaa. Heille markkinoidaan lentopäästöjen vapaaehtoista kuittaamista. Esimerkiksi meno-paluun kuittaaminen Suomesta Vancouveriin maksaisi noin 80 dollaria.

Samaan aikaan, kun kisaturisteja herätellään ilmastonmuutoksen vastaiseen taisteluun, ympäristöjärjestö Suzuki Foundation suosittaa, että myös kansainvälinen olympiakomitea ryhdistäytyisi ja sisällyttäisi tietyt ympäristönsuojelukriteerit olympialaisten järjestämisen perustaksi. Tämä varmistaisi Carlsonin mukaan sen, että tulevaisuudessa kaikki olympialaiset olisivat vihreitä olympialaisia.

Lähteet: YLE Uutiset / Paula Vilén, Vancouver