Survivalistit varautuvat kaikkeen

Yhä useampi pyrkii jo ennalta varautumaan mahdollisiin sähkö- ja vedenjakelun häiriöihin. Perinteisen kotivaran lisäksi koteihin hankitaan nyt esimerkiksi vedensuodattimia ja aggregaatteja. Innokkaimpia varautujia ovat niin sanotut survivalistit.

Kotimaa
Pasi Karosto ostoksilla ruokakaupassa
Survivalisti Pasi Karosto ostoksilla ruokakaupassaYLE

Suomessa on jatkuvasti kasvava joukko ihmisiä, jotka pyrkivät jo ennalta varautumaan mitä erilaisimpiin arkipäivän uhkiin ja häiriöihin. Yksi heistä on liperiläinen erityisopettaja Pasi Karosto, jolle kyseessä on elämäntapa.

- Se on pienestä pitäen opittu tapa, jossa aina katsotaan askel eteenpäin eli ei eletä niin kuin viimeistä päivää, Karosto selittää.

Ennakoivaan elämäntapaan kuuluu esimerkiksi se, että auton polttoainetankki pidetään täynnä ja että auton tavaratilasta löytyy muutakin kuin pelkkä pakollinen varoituskolmio.

- Sieltä löytyy mm. apukäynnistin, lisävaatetta, köyttä ja makuualusta. Mukana on aina myös pakki, jossa on sisällä periaatteessa päivän ruuat.

Kotivaraa viikoiksi

Ruokaa löytyy myös talon kaapeista, joihin on hankittu niin sanottua kotivaraa. Kuivaelintarvikkeiden järjestyksellä on kaapeissa olennainen merkitys, sillä elintarvikkeet käytetään aina vanhimmasta päästä alkaen. Kotivara sinänsä ei Karoston mukaan tule maksamaan yhtään tavallista enemmän.

- Kun menet kauppaan, osta sieltä aina yksi tai kaksi purkkia ylimääräistä ja laita ne kaappiin odottamaan. Muista kuitenkin kierrättää niitä, etteivät ne jää vuositolkulla kaappiin vanhenemaan, Karosto vinkkaa.

Kotivara on kätevä myös jo työssäkäyvien vanhempien ajankäytön kannalta, sanoo vuorotyössä oleva Jonna Karosto.

- Voi tulla aina töistä suoraan kotiin kun tietää, että täältä löytyvät varmasti päivän ruokatarvikkeet.

Varautumisessa onkin mukana koko Karoston kuusihenkinen perhe. Tarvittavat asiat on huomioitu jo lasten kasvatuksessa.

- Peruspelastautumisjutut on käyty läpi, eli kaikki lapset osaavat sammuttimien käytön ja hätäilmoituksen tekemisen, kukin oman ikänsä mukaisesti, Pasi Karosto kertoo.

Vedensuodattimia ja aggregaatteja

Tunne siitä, että erilaiset häiriöt sähkön- ja vedenjakelussa ovat jatkuvasti yleistyneet, on saanut monen survivalistin hankkimaan aggregaatin. Karostolta se vielä puuttuu, mutta vesikatkojen varalta talosta löytyy jo käsikäyttöinen vedensuodatin.

- Se on hyvin yksinkertainen ja aika pienitehoinen, mutta sillä saa suodatettua juomaveden kuuden hengen perheelle jo ihan järvivedestä, Karosto myhäilee.

Vinkkejä varautumisesta ja tarvittavista varusteista on survivalisteille tarjolla myös internetissä, jossa on jo pari vuotta toiminut erityinen Survivalisti Foorumi. Sivuston käyttäjien lukumäärä on jatkuvasti kasvanut, mikä osaltaan kertoo ihmisten lisääntyneestä tarpeesta varautua.

Lähteet: YLE Uutiset / Pekka Niiranen