Terveydenhuollossa työt kärsivät huonosta johtamisesta

Maaliskuun lopulla ilmestyvä kirja, Mustavalkoinen totuus terveydenhuollon johtamisesta paljastaa, että vain puolet sairaaloista, terveyskeskuksista ja hoitolaitoksista ovat hyvin johdettuja. Hyvin johdetulla tarkoitetaan sitä, että päivittäiset työt sujuvat ja työnteko tuntuu tavoitteelliselta.

Kun poliittinen tahto on muodostunut yli satasivuiseksi hankeluetteloksi ja paikallinen johtaminen on projektien käynnistämistä kiihtyvällä tahdilla - terveydenhuollon työntekijät alkavat kaikota. Kutsumusammateista on tullut yhä useammalle pakkotyötä kun auttamisen tahto on nujerrettu.

Monet alan ammattilaiset lähtevät kiihtyvällä tahdilla ulkomaille tai vaihtavat kokonaan alaa.

- Kyllä se vahvasti viittaa siihen, että käytännön hoitotyötä tekevät kokevat, että kehittäminen kohdistuu nyt vääriin asioihin. Käynnissä on vähän niin kuin hankehelvetti, sanoo toinen kirjan kirjoittajista, Ari Heiskanen.

Toinen kirjoittaja, Antti Niemi sanoo, että hyvin se menee niillä, jotka saavat tehdä töitä niissä paremmin johdetuissa paikoissa, mutta synkältä näyttää niissä toisissa paikoissa.

Heiskanen ja Niemi ovat terveydenhuollon konsultteja. Heidän kirjansa pohjautuu osin kolmentuhannen ammattilaisen mielipiteisiin ja 10 000 kommenttiin työpaikoilta. Kirjassa musta puoli paljastaa, että päivittäisten töiden johtaminen on monessa paikassa mielivaltaista ja sama pätee niin yksityisellä kuin julkisellakin puolella.

Heiskasen mukaan näyttää vahvasti siltä, että asiat tehdään väärällä tavalla. Rakenteelliset uudistukset laitetaan arkeen ja ihmiset sopeutuvat sitten näihin uudistuksiin.

- Sen pitäisi olla toisinpäin. Rakenteen pitäisi seurata strategiaa. Organisaatio- tai järjestelmäuudistusten pitäisi tukea käytännön arkea, eikä hankaloittaa sitä.